Dostupni linkovi

Sarajlije poručile: Svi smo mi Emir


FOTOGALERIJA: Skup podrške ministru u ostavci Emiru Suljagiću, 16.2.2012.

Žana Kovačević

Nekoliko stotina građana Sarajeva i prosvjetnih radnika okupilo se u četvrtak u centru grada na mirnim protestima podrške ministru obrazovanja nauke i mladih Kantona Sarajevo Emiru Suljagiću koji je zbog prijetnji podnio ostavku. Okupljeni su poručili da je nedopustivo da od prošlog petka, kada je ministar podnio ostavku a nakon metka koji je dobio u koverti, nadležne institucije nisu reagovale, te da se pritisci i prijetnje ne smiju tolerisati.

Ostavka ministra obrazovanja, nauke i mladih KS Emira Suljagića iznuđena je pritiscima i prijetnjama, koji ne prestaju gotovo godinu dana, i to se ne smije dozvoliti, složni su u ocjeni građani Sarajeva i prosvjetni radnici koji su i organizovanim protestom podržali ministra.

Podsjećamo: Suljagić je pokrenuo reformu obrazovanja u sarajevskom kantonu i pokušao ispraviti diskriminatorski odnos prema djeci koja ne pohađaju časove vjeronauke - i zbog toga je satanizovan.

Najglasniji je bio reisu-l- ulema IZ u BiH Mustafa Cerić koji mu je i javno zaprijetio u maju prošle godine, a nakon toga Rijaset je izdao stogodišnju fetvu tražeći od Suljagića da povuče odluku o vjeronauci. Suljagić je ostavku podnio nakon što je nedavno dobio prijeteće pismo sa metkom u koverti.

​Prosvjetni radnik Saudin Sivro kaže da su zakazale institucije sistema jer više od godinu dana ne reaguju na prijetnje koje se upućuju ministru Suljagiću:

„Mislim da je izostala pravna država ovdje. Bitno je da postoji država u kojoj funkcioniše sve, a to znači da je sigurnost zagarantovana, da su zagarantovane slobode. Koliko sam ja učio u školi, a dosta sam godina proveo u klupi, i sekularne države i šerijatske države i svake druge države kakvo god imaju uređenje, zagovaraju da mora postojati pravni sistem i da mora postojati puna zaštita svih građana.“

Ministar Suljagić prije sedam dana saopštio je da nije spreman da udovolji pritiscima i uradi ono što se od njega traži u prijetnjama i napustio Sarajevo. Nezvanično se saznaje da je otišao u Beč, gdje živi i radi njegova supruga, i od tada je nedostupan javnosti. Socijaldemokratska partija, čiji je Suljagić kadar, nije reagovala na njegovu ostavku pravdajući to ministrovom privatnom odlukom.

Učinio više nego svi ostali ministri

Građani i prosvjetni radnici u Sarajevu nisu pristali na takva objašnjenja i od Skupštine Kantona zatražili da ne prihvati Suljagićevu ostavku, zahtijevajući od nadležnih institucija da zaštite ministra i građane od ucjena i prijetnji i nastave reforme u obrazovanju.

„Ne bavimo se politikom, bavimo se našim životima. Osuđujemo nasilje, ucjene, ustvari osuđujemo za svakog čovjeka. Mi ministru dajemo podršku što mu nisu dozvolili da radi svoj posao, kao stručnoj osobi koja je za jednu godinu napravila više reformi u obrazovanju nego svi prethodni ministri obrazovanja KS“, kaže nastavnik razredne nastave Rizo Turković.

Kako sada stvari stoje, Suljagić se neće vratiti na mjesto ministra, a njegova ostavka, kako se očekuje, trebala bi biti prihvaćena na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo 29. februara, a poznata su i imena mogućih nasljednika.

Međutim, bez obzira kako će se dalje razvojati situacija sa Suljagićevom ostavkom, treba jasno i otvoreno reći ko ministru ne dozvoljava da radi svoj posao i zašto, upozorava profesor Građevinskog fakulteta u Sarajevu Behdžet Mesihović:

„Ko stoji? Pa prije svega reis. I ne samo reis, nego sve klerikalne grupe koje nastupaju. Oni ni u čemu ne mogu da se dogovore. U ratu su oni instruirali zaraćene strane, dakle bili su na tri strane. I opet ni o čemu ne mogu da se dogovore. I oni nastupaju kao da ima tri boga. Ustvari, oni negiraju vlastitost, ono zbog čega su.“

Pitajte reisa

Saudin Sivro, profesor arapskog jezika i nekadašnji učenik Gazihusrevbegove medrese u Sarajevu, smatra da Islamska zajednica i sam reis Cerić moraju otvoreno osuditi prijetnje Suljagiću:

Vjeronauka u školama
Vjeronauka u školama
„Hoću da vam kažem da mi robovi nećemo biti i da se ja samo Boga bojim. I reis bi se trebao bojati Boga. Pitajte reisa boji li se on Boga. Ako se boji Boga, onda treba da osudi slanje metka na adresu svakog građanina, nebitno je je li to ministar Suljagić ili Saudin Sivro ili neko peti ili deseti.“

I dok je neočekivano izostala reakcija vlasti u Sarajevu, podrška za reformski rad ministra Suljagića u obrazovanju dolazi iz drugih gradova i kantona, poput Travnika i Zeničko-dobojskog kantona.

Iako neuobičajeno za bh. prilike da se podrška daje jednom ministru, Emir Suljagić je to zaslužio jer je pokrenuo reforme i pokušao riješiti nagomilane probleme, kojih je u obrazovanju dosta, kaže Šaban Bubalo, nastavnik iz Maglaja.

„Ovo sad nije bio demokratski način, jer ako jedan ministar, bez obzira ko je, bez obzira iz koje političke partije dolazi, nešto hoće da uradi u obrazovanju, on ne može na normalan način da radi, mislim da to nije samo problem obrazovanja, to je problem društva. Očito je da su prosvjetni radnici osjetili i vidjeli jednu snagu i volju da se nagomilani problemi u obrazovanju riješe. Mislim da su problemi u obrazovanju ogromni i da ih treba rješavati. Jer ako mislimo u EU, a mislimo i želimo taj put, mi moramo riješiti obrazovanje. A reforma obrazovanja se ne može riješiti preko noći. Znači, to mora biti sistemski, malo duži proces. I mislim da je ovo bio dobar početak“, navodi Šaban Bubalo.

Ono što ostaje pitanje za sve koji žive u ovoj zemlji je: da li će prijetnje i pritisci postati efikasno sredstvo za eliminaciju neistomišljenika, i to kao sasvim legalno, jer još uvijek policija i tužilaštvo nemaju nikakav trag, niti je iko i saslušan zbog sumnje da je prijetio jednom ministru i njegovoj porodici smrću. Ili bar bh. javnost ništa ne zna o tome - a trebala bi.
XS
SM
MD
LG