Dostupni linkovi

Sarajlije i dalje čekaju na izbor gradonačelnika


Sala Gradskog vijeća Sarajeva, foto: Aida Đugum
Sala Gradskog vijeća Sarajeva, foto: Aida Đugum
Iako se očekivalo, Sarajevo ni u srijedu nije dobilo novog gradonačelnika. Sjednica Gradskog vijeća je prolongirana za ponedjeljak. Četiri mjeseca je prošlo nakon potvrđivanja izbornih rezultata, a političke stranke ne mogu se dogovoriti ko će biti prvi čovjek Sarajeva. Kandidati Stjepan Kljuić i Igor Kamočaji, koji su na prošloj sjednici imali jednak broj glasova, ostaju u trci za gradonačlnika, s tim da će na sjednici, zakaznoj za ponedjeljak, biti predloženi i novi kandidati

Iako se u zemljama regiona gradonačelnik bira neposredno, na izborima, prvog čovjeka Sarajeva direktno ne biraju Sarajlije, već vijećnici, pripadnici političkih stranaka izabranih u Gradskom vijeću. Ali i pored toga, Sarajlije imaju jasan stav kakav treba biti gradonačelnik glavnog grada Bosne i Hercegovine.

„Prvo – da bude obrazovan, da zna bar jedan strani jezik, i to tečno, a drugo, naravno – moralan.“

„Mlad, perspektivan, obrazovan, čovjek koji može donijeti neke promjene i uraditi nešto dobro za ovaj grad.“

„Bar da voli Sarajevo.“

„To su ljudi koji su se dokazali. Oni treba da budu, a ne neko drugi.“


U toku je novi izbor gradonačelnika Sarajeva. Nedavno su od tri kandidata dva imala isti broj glasova, pa se danas trebalo žrijebom izvlačiti ko će zamijeniti dosadašnjeg gradonačelnika Aliju Behmena.

Međutim, političke stranke nisu se mogle dogovoriti o kandidatu koji će imati natpolovičnu većinu glasova, pa se na sjednici, zakaznoj za ponedjeljak, očekuju i imena novih kandidata.

„Ja ne želim da se vraćam na početak i da ovdje, na ovoj sjednici, izvlačimo gradonačelnika iz šešira. Mislim da je stvarno neozbiljno da osoba izabrana za gradonačelnika bude lutrijom izvučena, sa dvanaest glasova. Kako misli da funkcioniše ta gradska uprava i da ima podršku Vijeća, ako nije sam on imao tu podršku? Kako će ijedna odluka proći koja mora imati natpolovičnu većinu?“, pita Predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajevo Sabahudin Delalić.

Izbor gradonačelnika je prolongiran, jer jezičak na vagi, u ovom slučaju Naša stranka, ne želi dati podršku nijednom od predloženih kandidata. Ni Stjepanu Kljuiću kandidatu Socijaldemokratske unije, a ni Igoru Kamočajiu, kandidatu Socijaldemokratske partije. Kamočaji i Kljuić su na prošloj sjednici, održanoj 12. marta, imali izjednačen broj glasova, po dvanaest. A treći kandidat, Jakob Finci, prijedlog Naše stranke, nakon prvog kruga glasanja imao je tek tri glasa.

Izvlačenje imena iz šešira

Stjepan Kljuić
Stjepan Kljuić
Prema mišljenju Vibora Handžića, vijećnika Naše stranke, odlaganje sjednice je za sada najbolje rješenje, kako bi stranke imale vremane predložiti kandidata prihvatljivog za sve. A na pitanje novinara zašto Naša stranka ne podrži Stjepana Kljuića ili Igora Kamočajia, Handžić je odgovorio:

„Ja bih postavio kontrapitanje – pitajte 24 gradska vijećnika šta su oni konkretno imali protiv gospodina Fincija, za kojeg smo mi smatrali da je najbolji kandidat za budućeg gradonačelnika Sarajeva?“

Prolongiranje izbora gradonačelnika, u SDP-u kažu da je neozbiljno, jer se izvačenjem imena iz šešira ne krši ni poslovnik ni statut Gradskog vijeća.

„Smatram da je statutom i poslovnikom potpuno jasno bilo definisano da se gradonačelnik grada Sarajeva danas mogao izabrati, jer smo imali dva kandidata koja su potpuno završila cijelu proceduru koja je bila predviđena satutom i poslovnikom. Smatram da u ovakvu situaciju gradski vijećnici i grad Sarajevo nisu trebali biti dovedeni“, kaže Arijana Talović, šef Kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Sarajevo.

Igor Kamočaji, kandidat SDP-a, mladi političar, još prije 13 godina postao je vijećnik u sarajevskoj Opštini Centar. Njegova profesionalna karijera krenula je od savjetovanja načelnika Opštine Centar, nakon čega je nastavio sa radom u kabinetu gradonačelnika, čiji je i zamjenik. Razočaran je činjenicom da je danas prolongiran izbor gradonačelnika:

„Najtragičnija je sitaucija što građani i građanke grada Sarajeva nemaju priliku direktnog izbora gradonačelnika ili gradonačelnice, međutim, vjerujem da će se to nekada, u bližoj ili daljoj budućnosti promijeniti.“

Stjepan Kljuić, novinar, pisac, poltičar, te član ratnog Predsjedništva BiH, ostaje kandidat Socijaldemokratske unije za gradonačelnika glavnog grada BiH. No, o svojoj kandidaturi danas nije želio govoriti.

Zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća i član SDU Miro Lazović objašnjava zašto će i u ponedjeljak predložiti Kljuića za gradonačelnika:

„Pogotovo zato što je on prošao sve izborne cikluse, a ovih zadnjih dana u medijima, portalima, tajnim anketama i javnim anketama ima opštu podršku građana. ne vidim razloga zašto bi SDU odustao od gospodina Kljuića.“

Gradsko vijeće dužno je da u roku od 60 dana izabere novog gradonačelnika, Bez okončanja izbornog procesa neće se moći usvojiti ovogodišnji budžet jer Odluka o privremenom finansiranju ističe 31. marta, a potrebno je imenovati i dobitnike Šestoaprilske nagrade.
XS
SM
MD
LG