Dostupni linkovi

Sarajevsko stablo ljubavi: Katanac za srce i pomoć djeci


Katanci na 'stablu ljubavi'
Katanci na 'stablu ljubavi'
Poput velikih svjetskih metropola, i Sarajevo je dobilo "stablo ljubavi". U centru grada postavljeno je improvizirano drvo na kojem zaljubljeni građani, ali i posjetitelji Sarajeva mogu "zaključati" svoju ljubav u vidu malih katanaca u obliku srca.

Na jednom od katančića, obješenih na stablo ljubavi u centru Sarajeva, izgravirana imena Dajana i Gordan. Simbolično su zaključali svoju ljubav. Ne slučajno. Ove godine bračni par Čarapović iz Mostara proslavlja 25. godišnjicu braka. Crveni katanac u obliku srca za njih predstavlja ljubav koju poklanjaju jedno drugom:

„To postavljam zato što će mi 12. 9. ove godine biti 25 godina braka.“

Gordan Čarapović u šali kaže kako je prvih 10 godina braka bilo najteže, ali rado se prisjeća vremena kada je upoznao suprugu Dajanu:

„Poslije svih muka - nije loše. Slučajno, na jednom partiju kod prijatelja smo se upoznali, dan za danom prolazio i nakon godinu i po dana ušlo se u ozbiljnu vezu koja još traje.“

Rođeni Mostarci, Dajana i Gordan su u takozvanom “mješovitom braku”. Kažu da ih to nikada nije moglo razdvojiti. Dajana tvrdi kako je u vrijeme njene mladosti bilo mnogo više ljubavi među ljudima nego što je ima danas:

Dajana i Gordan Čarapović
Dajana i Gordan Čarapović
„Danas je to sve malo nešto drukčije. Jer mi imamo dvoje djece - imamo sina od 20 godina i kćerkicu od 11, ali to je nešto drukčije. Oni to sve ljubav preko interneta, preko fejsbuka - nije to kao što smo mi. Ali nas dvoje još uvijek smo u ljubavi. I sve to funkcioniše bez ikakvih problema.“

Zaključavanje ljubavi trend je svih većih svjetskih metropola. Ljubavi su se najčešće zaključavale na mostovima. Međutim, vlasti nekih gradova naredile su uklanjanje navodno nelegalno okačenih katanaca.

Kako Sarajlije ne bi došle u takvu situaciju, autor projekta, student književnosti na Filozofskom fakultetu Kenan Zuković odlučio je napraviti improvizaciju drveta sa halkama na koje se mogu okačiti katanci. Kenan kaže kako je jednostavno želio da i Sarajevo ima svoje stablo ljubavi:

„Mi smo ga nazvali stablo ljubavi. Puno je neke simbolike i predstavlja drvo svih onih koji vole ovaj grad, vole dragu osobu i vole svoje prijatelje.“

Stablo ljubavi napravljeno je sa željom da glavni grad BiH na kraju dobije jedan sentimentalni spomenik:

„Možda je došlo vrijeme da u budućnosti pravimo neke spomenike ljubavi - da ne zaboravimo ove spomenike onome što se desilo u ratu, a da od sada ipak postoje samo spomenici ljubavi“, kaže Zuković.

Za djecu oboljelu od raka

Za pet dana, koliko je stablo ljubavi postavljeno u centru Sarajeva, na njega je okačeno više od 600 katančića.

Stablo ljubavi
Stablo ljubavi
Osim simbola ljubavi prema sebi i drugome, prodaja katanaca ima i humanitarnu svrhu. Naime, dio novca namijenjen je liječenju djece oboljele od raka. Glavni motiv za građane i posjetitelje Sarajeva svakako je ljubav, ali ima i onih koji žele doprinijeti krajnje originalnom i humanom činu:

„Prvo zbog ljubavi prema djeci. A drugo, ovo je moj skroman doprinos da se skupe neka sredstva s obzirom da ovo naše društvo ne samo da je siromašno nego je indiferentno prema tuđoj boli.“

„Razlog je ljubav prema ljudima, prema samoj sebi - da podijelim ljubav. A s druge strane da se pomogne djeci oboljeloj od raka.“

„Ja imam muža koji je obolio od raka želuca, tako da pomažem svima. Super ideja, ekstra stvarno.“


Katanac košta 2,5 eura, od čega 50 centi ide na račun udruženja “Srce za djecu koja boluju od raka ” u FBiH. Sekretar ovog udruženja Jasna Vatreš kaže kako su sarajevski katanci ljubavi velika podrška mališanima koji se liječe.

„Jer ipak ljubav je najpotrebnija svima nama, a pogotovo djeci koja se trenutno liječe na hematoonkološkom odjeljenju od malignih oboljenja. Svi građani, koji na simboličan i originalan način pokušavaju da obogatimo grad Sarajevo zajedno, ujedno pružaju podršku i pomoć djeci koja se liječe od malignih oboljenja i još jednom upućuju poruku da nisu sami“, navodi Jasna Vatreš.

Stablo ljubavi biće postavljeno u centru grada dok se ne popuni katancima, nakon čega će ga sarajevska Općina Centar postaviti na jednu od atraktivnih lokacija u gradu. Tako će glavni grad BiH trajno dobiti jedinstven spomenik ljubavi, ali i saosjećanja.
XS
SM
MD
LG