Dostupni linkovi

Sarajevski umjetnici vlastima: 'Ne gasite pozorišta'


Direktori institucija kulture u Kantonu Sarajevo
Direktori institucija kulture u Kantonu Sarajevo

Direktori osam kulturnih ustanova u Kantonu Sarajevo (KS) uputili su u utorak na konferenciji za novinare javni apel u kojem traže od Skupštine Kantona Sarajevo da hitno revidira odluke od 28. septembra kojima se zabranjuje formiranje upravnih odbora javnih ustanova i institucija, prilikom čega je uveden i moratorij na ugovore o radu na određeno vrijeme.

Odlukama Skupštine KS ustanovama kulture u ovom kantonu zabranjuje se rad i angažman na privremenim i povremenim poslovima, zabranjuje se imenovanje upravnih odbora, zabranjuje im se rad ugovorom o djelu, autorski honorari. Pored toga, zabranjuje im se bilo kakva vrsta potpisivanja ugovora sa saradnicima na predstavama.

Direktori ustanova kulture na konferenciju za novinare su naglasili da je njihov rad ugrožen, te da već danas rade nezakonito.

Direktor Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) Aleš Kurt rekao je kako najveći broj ljudi koji su neophodni za funkcionisanje jednog pozorišta radi na osnovu ugovora o autorskom djelu.

Kako je naglasio njih 14 od maja nisu primili svoje naknade, a koje su manje od prosječne plate u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH).

Kurt kaže kako se ne može na isti način tretirati odlazak na festival kao naplaćivanje parking kazni.

„Ovo je borba iza sata u sat, da se spasi što se spasiti može. Ovo je početak civilizacijskog kraja. Vi to prihvatite ili ne prihvatite. Ja ne želim biti grobar sarajevske kulture", poručio je Kurt.

U Operi Narodnog pozorišta Sarajevo, koji je jedini je takav ansambl u BiH, od predviđenih 193 uposlenika, trenutno je zaposleno 55 osoba.

Kada bi se popunila već predviđena radna mjesta, direktor Opere Dario Vučić kaže kako ne bi imali potrebe tražiti od Vlade i Skupštine odobrenja za angažovanje osoba za povremene poslove.

„Mi ne možemo tražiti operne pjevače na Sužbama za zapošljavanje, tamo ih nema, niti možemo nekoga 24 sata prije angažovati da „uleti“ u predstavu“, kaže Vučić.

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović podsjetio je da u Sarajevu živi 60 nezaposlenih diplomiranih glumaca, a ako ni njih ne mogu povremeno angažovati, onda kako kaže neće biti ni predstava.

„Mi živimo u jednoj civilizacijskoj inverziji. Da ono što je najprepoznatljiviji brend Sarajeva, a to je taj kulturni krug grada, danas, 6. oktobra radi nezakonito i nelegalno“, rekao je Hadžihafizbegović.

Direktori osam kulturnih institucija uputili su pismo Skupštini i Vladi KS, apelujući da promijeni svoju odluku.

Podržao ih je i kantonalni ministar kulture i sporta Kenan Alikadić. On kaže kako će jasna biti poruka ukoliko Skupština odbije promjeniti ovakvu odluku.

„Ukoliko se bude istrajavalo, poruka će biti jasna svima kako se odnosi prema kulturi u KS“, poručio je Alikadić.

Moratorij na zapošljavanje u javnom sektoru, te zabrana imenovanja upravnih odbora bila je inicijativa zastupnika četiri stranke u Skupštini Kantona Sarajevo i to Narod i pravda, Naša stranka, Socijaldemokratska partija (SDP) i Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL).

XS
SM
MD
LG