Dostupni linkovi

Sarajevski taksisti između dva entiteta


sarajevski taxi, ilustrativna fotografija
sarajevski taxi, ilustrativna fotografija

Zbog primjene Zakona o taksi prevozu u Kantonu Sarajevo i kontramjera u Istočnom Sarajevu, taksisti iz ta dva grada pri prelasku entitetske linije moraju skidati firme sa svojih automobila, čime postaju nelegalni prevoznici kojima prijete visoke kazne. Ova besmislena situacija lomi se preko leđa korisnika taksi-usluga, posebno mnogobrojnih turista, koji ne shvataju da zakon zabranjuje da nesmetano se prevezu iz jednog entiteta u drugo, bez presjedanja i u jednom taksi vozilu.

Prikriveni sukob za prevlast između različitih taksi prevoznika u Sarajevu je trajao godinama. Prijeratna taksi udruženja smatrala su ostale ilegalnim prevoznicima i tražili su od kantonalnih vlasti da te, kako su ih nazivali, divlje taksiste uklone sa ulica Sarajeva. Novim Zakonom o taksi –prevozom je to riješeno i onaj koji nema dopunsku taksi oznaku, koju izdaje kantonalna služba smatra se nelegalnim. Jedan od sarajevskih taksista Sead Tufek kaže da je to bilo riješenje da se „divljim“ taksistima stane u kraj.

„Taksisti iz drugih gradova, kruže, uzimaju nam poslove, uzimaju nam mušterije. Tako se registruju u Prozoru, Jablanici, Konjicu, po svim dijelovima Federacije. Rade i žive ovdje, a plaćaju porez u svojim opštinama“, objašnjava Tufek.

Ali, primjenom ovog Zakona nastali su problemi u praksi. Zapravo, nastala je paradoksalna situacija. Mjera zabrane taksiranja, koja je propisana ovim zakonom, odnosi se i na taksi-vozače iz Istočnog Sarajeva, koje pripada Republici Srpskoj, pa oni pri svakom prelasku međuentitetske linije moraju skidati firme sa svojih vozila jer će se u protivnom suočiti sa kaznama kantonalne inspekcije – od 250 do 1500 eura. Praktično, Zakon onemogućava da legalno prevezu putnike iz Istočnog Sarajeva preko entitetske linije na traženu destinaciju u Sarajevu.

„Mi imamo problema i sa samim mušterijama, naročito, ako vozimo dame. Počinju da sumanjaju da li smo legalni i da li imamo licencu. Svi taksisti u Istočnom Sarajevu imaju licence, kao i kolege iz Kantona Sarajevo. Ja sam lično i platio kaznu i ne mislim više, dok se ne promjeni Zakon voziti u Kanton“, kaže taksista iz Istočnog Sarajeva Milade Vasković.

Nakon ove odluke kantonalne vlade,u Istočnom Sarajevu odlučili su da uvedu kontramjere, pa su se i taksi-vozači iz Federalnog dijela pri prelasku entitetske linije našli u istoj poziciji kao i njihove kolege iz Republike Srpske. Vlasnik sarajevskog “Crvenog taksija” Jasmin Erović: „ To je baš apsurdno.Isto kao da smo na 'divljem zapadu', morate skinuti firmu da biste ušli u drugi dio grada“.

Mjera obaveznog skidanja taksi oznake pri prelasku entitetske linije možda onemogućava ulazak i rad nelegalnim taksi-vozačima, ali često obesmišljava rad i legalnim prevoznicima kad se nađu sa, kako to kažu taksisti, pogrešne strane entitetske linije. Jadranka, koja živi na Palama u RS-u , a radi u Sarajevu u Federaciji često koristi taksi usluge.

„Prvi put sam zaista bila zbunjena. Pogotovo, zato što se nisam osjećala sigurno, jer u slučaju bila kakve nezgode, ja sam zapravo nelegalno u vozilu. Ja smatram da to nije uredu, ljude sprečavati da rade i zarade, ako su legalni i imaju licencu. Pogotovo u situaciji kada ne postoji međuentiteski autobusi“, objašnjava Jadranka.

U ovoj situaciji korisnici taksi-usluga se jednostavno nemaju kome obratiti da bi zaštitili svoje dostojanstvo. Kreator Zakona, odlazeći ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, Jusuf Bubica objašnjava: „Moja nadležnost ne prelazi granice Kantona. Mi nemamo pravo ići u druge kantone sa svojim oznakama. Niti taksisti iz drugih kantona imaju pravo sa svojim oznakama raditi u kantonu Sarajevu. To je jednostavno zakonska kategorija koja se mora primjenjivati“.

Turisti, koji obično i ne znaju gdje su međuentitetske linije, svakodnevno se nađu u čudu kad njihov taksi-vozač jednostavno izađe i skine firmu, ili, što je još čudnije, kad im kaže da zbog takvih zakona i mogućih kazni ne vozi dalje od entitetske linije. Očigledno da za predstavnike vlasti u ovoj apsurdnoj situaciji nema ništa čudno.

XS
SM
MD
LG