Dostupni linkovi

Dva stoljeća suživota Jevreja i muslimana u BiH


U Sarajevu se održava konferencija posvećena dvjestotoj godišnjici Purima i suživota muslimana i Jevreja u Bosni i Hercegovini.

Radi se o događaju iz 1819. godine kada je Mehmed Ruždi paša od uglednih sarajevskih Jevreja iznuditi veći iznos novca, kada ih je zatvorio i zaprijetio smrtnom kaznom.

Međutim, muslimani Sarajeva su oslobodili svoje komšije Jevreje i optužili Ruždi-pašu kod sultana.

Od tada Jevreji slave svake godine Sarajevski purim, tj. oslobađanje sarajevskih Jevreja.

Predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini Jakob Finci je izjavio kako događaj pokazuje kako su bili dobri odnosi među običnim svijetom.

„Sjetimo se da smo ovdje godinama živjeli zajedno, pomagali jedni druge, bili se spremni čak i žrtvovati jedni za druge i to je glavni cilj konferencije, da se jednostavno sjetimo i podsjetimo da se može živjeti zajedno u miru, slozi, ljubavi, pomažući jedni drugima“, kazao je Finci.

Autor izložbe o 200 godina od Sarajevskog purima, Eli Tauber, naveo je da je sjećanje na praznik slobode u organizaciji dvije vjerske zajednice, islamske i jevrejske, znak da će dobri odnosi biti nastavljeni.

Efendija na Jevrejskom groblju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Poruku reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića pročitao je Razim Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta.

"Oba naroda su i pokazali kako se ne gubi nada u čovječnost i pored velikog zla kojem smo izloženi, i u našoj dalekoj ali i nedavnoj prošlosti, i kako se bori da bi se opstalo. I danas, kada zlo antisemitizma i antimuslimanske mržnje i islamofobije uzima zamaha u našem okruženju i širom Evrope i svijeta, valja nam obnoviti naš zavjet da ćemo i dalje biti dobre komšije i bdjeti jedni nad drugima, kao što smo to činili u prošlosti.

Dodao je da Sarajevski purim govori o građanskoj odgovornosti i hrabrosti. „To su vrijednosti na kojima je Bosna sazdana i bez kojih nema ni nas, naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti", piše u poruci Kavazovića.

XS
SM
MD
LG