Dostupni linkovi

Sarajevska crvena linija: 20. godišnjica opsade


Sarajevska crvena linija, 20. godišnjica opsade, 6.4.2012.
Sarajevska crvena linija, 20. godišnjica opsade, 6.4.2012.
U Sarajevu je u petak obilježena 20. godišnjica od početka opsade glavnog grada BiH.

U Titovoj ulici, u centru grada, 11.541 crvena stolica podsjeća na sve one koji su izgubili život u opkoljenom Sarajevu.

Hiljade građana izašlo je u petak na ulice, stavljali su cvijeće na poredane stolice koje simboliziraju nekog dragog, bliskog, izgubljenog.

Pred Trgom djece Sarajeva poredane su i 643 male, crvene stolice za svako dijete koje je tokom opsade ubijeno. Na malim stolicama su plišane igračke.

Ovaj prizor prolaznike nije mogao ostaviti ravnodušnim:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00
Direktan link


Održan je jednosatni koncert ispred Vječne vatre, u centralnoj sarajevskoj ulici. Nastupili su brojni ansambli, horovi, solisti.....

U izlozima s obje strane ulice građani su mogli vidjeti izložbu plakata na kojima su događaji iz vremena opsade Sarajeva.

Izložba plakata
Izložba plakata
To su plakati koji govore o tome kako se odvijao život u tim nenormalnim uslovima, ali i o prkosu građana koji su, uprkos 300 granata dnevno koje su padale na Sarajevo, organizovali pozorišne predstave i koncerte po podrumima, izdavali dnevne novine i izvlačili najbolje iz sebe. Izloženi su bili ratni brojevi sarajevskog „Oslobođenja“.

Opsada Sarajeva trajala je skoro četiri godine. Počela je 5. aprila 1992. kada je srpska vojska zauzela Međunarodni aerodrom u Sarajevu. Zvanično je završena nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dakle, trajala je 1.425 dana.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen za naš radio je izjavio:

„Obilježavamo 20 godina najduže držanog opkoljenog grada u Evropi. To može biti sad floskula, ali izgleda moramo stalno ponavljati kako bismo sačinili kulturu pamćenja onoga što se dogodilo, sa namjerom da širimo mir, da širimo svijest Evropi, koja je zakazala u tom momentu, i da agresorima kažemo zaista ono što se desilo. Oni to znaju, ali pokušavaju redefinirati historiju.“

(VIDEO: Sjećanje na opsadu Sarajeva)

Sjećanje na opsadu Sarajeva
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:36 0:00


U okviru obilježavanja 20. godišnjice obilježavanja početka opsade Sarajeva održana je i konferencija pod nazivom „Mediji u ratu i u miru; možemo li bolje“, na kojoj učestvuju strani novinari – ratni izvještači koji su dolazili u opkoljeno Sarajevo i slali izvještaje o onome što se događa u svijet.

U Sarajevu su u petak bile i brojne ekipe svjetskih medija koje su svojim izvještajima stavile Sarajevo ponovo u fokus zbivanja.

(FOTOGALERIJA: Polaganje cvijeća na 20. godišnjicu opsade Sarajeva)


Tokom osade Sarajeva koja je trajala 1.425 dana na grad je sa okolnih brda, gdje je bila stacionirana artiljerija Jugoslovenske narodne armije, ispaljivano preko 300 granata dnevno.

Sve zgrade u Sarajevu bile su pogođene tenkovskim granatama ili snajperskim hicima. Preko 35 hiljada zgrada, među kojima su i bolnice, kulturni i vjerski objekti i mostovi potpuno su uništeni tokom opsade grada.

Pored obilježavanja 20-te godišnjice opsade grada, Sarajevo ovog petka slavi i rođendan. Sarajevo je 6. aprila 1945. godine oslobođeno od njemačke okupacije.

U antifašističkoj borbi od 1941 do 1945. godine, 10.961 građana Sarajeva dalo je svoje živote. Stradalo je 412 Bošnjaka-muslimana, 106 Hrvata, 7.092 Jevreja, 1427 Srba, te 16 Crnogoraca, jedan Makedonac, pet Slovenaca i 12 ostalih.

Povodom Dana Sarajeva u petak uveče uručene su i Šestoaprilske nagrade. Ovogodišnji pojedinačni dobitnik je publicista i književnik Valerijan Žujo, a kolektivnu nagradu dobiće Udruženje likovnih radnika BIH.

(FOTOGALERIJA: Sarajevska crvena linija)

XS
SM
MD
LG