Dostupni linkovi

Sarajevska Vijećnica vraćena u život u punom sjaju


Sjaj sarajevske Vijećnice
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00
Užurbano se završavaju radovi na obnovi sarajevske Vijećnice, veleljepnog zdanja, izgređenog u pseudo-maurskom stilu, koje je tokom rata u BiH granatirano i zapaljeno. Tada je izgorjelo oko 80 posto knjižnog fonda i dokumenata koji svjedoče o istoriji BiH.

Višegodišnja obnova Vijećnice u završnoj je fazi. Užurbano se radi kako bi Vijećnica zasjala u punom sjaju za obilježavanje sto godina od početka Prvog svjetskog rata.

Obnova traje još od 2000. godine, a Evropska unija je u obnovu Vijećnice uložila do sada devet miliona eura.

„U izvornom ugovoru završetak radova predviđen je za juli, ali već je sad moguće da će krajem maja radovi biti završeni. Ne postoji nikakav spor između Grada i Evropske unije. Međutim, da bi se zgrada mogla pravno koristiti, moraju se izvršiti određene procedure i inspekcije, moraju se nabaviti dozvole za korištenja, a Evropska unija uvijek insistira na vladavini zakona, prema tome, mi se želimo pobrinuti da sve ove procedure budu uredne“, navodi Andy MCGauffi iz Delegacije EU.

Obnova Vijećnice predstavlja jedan od najvećih i najzahtjevnijih projekata. Pripremni radovi trajali su dugo, jer je trebalo pronaći dokumente i fotografije svakog pedlja zgrade.

Objekat će imati autentičan izgled, kao prije gotovo 120 godina, kaže Muhamed Hamidović, glavni arhitekt projekta obnove Vijećnice.

„Bilo je vrlo složeno realizirati ili pokušati napraviti kopiju građevine kakva je bila s početka XX vijeka. Mi smo se susretali sa izazovima koji su se pojavili nakon skidanja određenih slojeva, nakon čišćenja onog što je ostalo poslije požara“, pojašnjava Hamidović.

(FOTOGALERIJA Midhata Poturovića)

Slikarske dekoracije i drvene obloge rađene su po izvornim nacrtima. Ljepota slikarskih dekoracija na zidovima, stropovima i na desetine manjih i većih lukova ostavljaju posjetioca bez daha.

Za to je bilo potrebno puno odricanja i rada, pojašnjava magistrica građevine Maja Jerkić, koja je vodila radove oslikavanja Vijećnice.

„Baš je bilo teško pripremanje za 15-20 slikara, šablone nacrtati, izrezati... Kad se čovjek okrene nakon svega ovoga, onda znate da se sve to moglo izdržati“, kaže Maja Jerkić.

Za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, Vijećnica je nekoliko puta granatirana. Zapaljena je u avgustu 1992. godine, kada je oko 80 posto knjižnog fonda i dokumenata koji svjedoče o istoriji Bosne i Hercegovine izgorjelo.

Uskoro se očekuje otvaranje vrata Vijećnice za javnost. Po ugovoru rok je 4. juli. Sarajevska Vijećnica bit će 28. juna 2014. godine mjesto održavanja koncerta Bečke filharmonije.

Pogledajte komentare (5)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG