Dostupni linkovi

Sarajevska čajdžinica "Franz & Sophie" među najomiljenijim u svijetu


Čajanka bez prestanka
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:06:20 0:00
Sarajevska čajdžinica Svijet čaja "Franz & Sophie" uvrštena je među deset posto najuspješnijih lokala na svijetu, prema ocjenama turista na web stranici za planiranje i osmišljavanje putovanja TripAdvisor. Čajdžinica je primila i nagradu koja se dodjeljuje objektima iz cijelog svijeta, a koji stalno ostvaruju dobre recenzije putnika. Tako je čaj u gradu kafopija našao svoje mjesto u kome uživaju sva čula.

Da se dok prolazite duž Petrakijine ulice u starom dijelu Sarajeva otvore vrata iznad kojih piše Franz & Sophie pomislili biste da prolazite pored parfimerije. Proširi se blagi, voćni miris koji mami sva čula.

Zapravo, pred vama se otvara svijet čaja - čajdžinica u kojoj umjesto tradicionalnih ljekovitih trava možete naći birane čajeve iz cijelog svijeta. Adnan Smajić vlasnik je ovog za mnoge novog i čarobnog svijeta.

„Čaj ima jako puno sa filozofijom života. Na istoku je to povezano i sa religijom, sa budizmom, sa zen budizmom. Nedavno sam pročitao predivnu izreku ’Čaj je izraz da se nalazim tu gdje sam u ovome trenutku.’ I zaista kada pripremate čaj, onda imate osjećaj tih pet minuta koje odvojite za pripremu čaja da ste vi taj momenat", kaže Smajić.

Smajić je ljekarsko je zanimanje zamijenio jedinstvenim na ovim balkanskim prostorima postao je sommelier za čaj, i veli nije mu žao:

Adnan Smajić
Adnan Smajić
„U trenutku kad sam se odlučio da napustim medicinu, bila je sasvim drugačija i životna situacija, bile su drugačije i okolnosti - i čaj je u tom trenutku kada se to dešavalo nekako došao kao prijatelj, kao poznanik, kao jedno malo obogaćenje mog života. I onda se to prijateljstvo između mene i čaja polako razvijalo, postepeno. Bilo je promašaja, ali i lijepih trenutaka. Vjerovatno bih mnogo bolje financijski prošao da sam ostao u starom pozivu, profitabilniji je, pogotovo sa mojim godinama imao bih vjerovatno dosta iskustva kao ljekar, ne bih vjerovatno imao ovo što imam sad, diskusherniju, i 12 sati dnevno rada i polusređen privatni život - ali nisam se pokajao“, priča Smajić.

Dok je u Japanu priprema čaja umjetnost, u Engleskoj tradicija, u gradu kafopija donedavno je bilo očajavanje. No, sve više je onih koji su svoja čula skloni prepustiti čaju. To potvrđuju gosti, stranci a i domaći.

Baš kao i vino, čaj traži da ga volite i birate onaj koji vam najviše leži. U otkrivanju ovog svijeta Smajić je i više no voljan da pomogne:

„Čaj i vino je predivna komparacija i ja je često koristim. Mi kažemo imam zeleni čaj, ustvari imate nekoliko stotina vrsta zelenog čaja i svaki ima svoje ime, svoje prezime, region iz kojeg dolazi, period berbe, godinu berbe - sve to utiče na kvalitet čaja. I onda kada nekad dođe neko ko zaista prvi put ulazi u radnji i kaže: ’Dajte mi zeleni čaj’, ja kažem:’Koji mislite?’ Ono što je neobično je da me ljudi mijenjaju često sa travarom, prodavnicom biljnih preparata. Dešava mi se, a pogotovo što sam medicinar, da mi dođu čak i sa ljekarskim nalazima i pitaju: ’A šta bih ja mogao? Imate li neku mješavinu za ovu bolest?’ Kad neko uđe, izvršim neku vrstu ljekarskog pregleda, pitam vas šta želite, šta volite, u kojem pravcu da idemo, volite li puno kofeina. Tražite jednostavno, ispitujete, sa par pitanja uspostavite komunikaciju s osobom, vidite da li želi napitke koji su intenzivniji ili nešto mirniji. Nekad se desi da otvorim 40 kutija i da čovjek izađe bez čaja jer mu se ništa ne sviđa“, kaže Smajić.

Svijet čaja "Franz & Sophie" uvrštena je među deset posto najuspješnijih lokala na svijetu, prema ocjenama turista objavljenih na web-stranici TripAdvisor, a uz to je došlo i priznanje zahvaljujući dobrim recenzijama posjetilaca.
XS
SM
MD
LG