Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Maloljetnička delikvencija odnijela još jedan život

update

Foto: Midhat Poturović
U Sarajevu se dogodila još jedna tragedija koju su prouzrokovali maloljetnici. U pokušaju pljačke na kladionicu teško je ranjena Amela Džindo. Jedan od napadača, maloljetni Alen Magaš smrtno je stradao, dok je drugi napadač uhićen. Građani su zabrinuti, nevladine organizacije prosvjeduju. Vlast, koja je nakon ubojstva Denisa Mrnjavca obećavala konkretne akcije, za sada šuti.

Dvadesetosmogodišnja Amela Džindo još jedna žrtva moljetnika u Sarajevu. U pokušaju pljačke kladionice koja je rezultirala uporabom vatrenog oružja Amela je zadobila teške tjelesne povrede. Glasnogovornica Kliničkog centra u Sarajevu Biljana Jandrić:

„Ona je operativno zbrinuta. To su teške povrede. Prerano je za bilo kakvu prognozu.“

Nešto prije 19 sati dvojica muškaraca upala su u kladionicu u kojoj je Amela radila. Nakon kraće rasprave radnica je pucala u jednog pljačkaša, koji je od zadobivenih povreda preminuo, dok je drugi razbojnik pucao u nju nanijevši joj teške tjelesne povrede. Policija je završila uviđaj i identificirala počinitelje. Irfan Nefić, glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo:

„Utvrđeno je da je smrtno stradala muška osoba malodobni M.A., rođen 1992. godine, nastanjen u Sarajevu. Također je identificiran i drugi učesnik u pokušaju razbojništva u pomenutu kladionicu i utvrđeno je da se radi o Č.K, rođenom 1990. godine, nastanjenom u Sarajevu, koji je u jutarnjim satima lišen slobode i u toku je kriminalistička obrada nad ovim licem.“

Mediji su naknadno objavili da je smrtno stradali napadač maljoljetni Alen Magaš, štićenik Zavoda za vaspitanje muške djece i omladine „Hum“ iz Sarajeva.


Zakazao je cijeli sistem


Udruženje „Akcija građana“ osudilo je ovaj događaj i pozvalo vlast da poduzme nešto u suzbijanja maloljetničke delikvencije u Sarajevu. Darijan Bilić, aktivista udruženja „Akcija građana“:

„Ukoliko je osoba koja je štićenik ’Huma’ imala sa sobom oružje, izvršila pljačku, htjela da puca, da ubije, da povrijedi - ko ga prati, ko radi s tim licima? Znači cijeli sistem je zakazao. Mi građani u principu trebamo da zahtijevamo sigurnost za sebe i svoju djecu. Ne treba biti briga kako će vlast to da uradi - oni to moraju uraditi.“

Ibrahim Prohić, psiholog i politički analitičar iz Tuzle, ističe da se ovakvi događaji konstantno ponavljaju u BiH. Za ovu vrstu problema nema brzih rješenja, dodaje Prohić:

„Morali bi se mijenjati neki temeljni elementi u našem društvu, prije svega tužilaštvo, pravosuđe, zatim prosvjeta, obrazovanje itd. Mi u čitavom našem obrazovanom sistemu imamo apsolutno zanemarenu vaspitnu funkciju. Pravo da vam kažem, možda je čudo da i više nemamo ovakvih slučajeva.“


Građani Sarajeva ogorčeni su zbog ovakvih događaja u glavnom gradu BiH:

„Dok ne uvedu neke sankcije da svako oružje koje se nosi bez dozvole je kažnjivo sa pet godina zatvora, više neće nikome na um pasti da nosi oružje.“
„Samo degenekom. Jedino. Pa nema drugog. Kakve ustanove, kakve prostorije im? Nažalost, lično ja ne bih imao milosti.“
„Vjerovatno i vlast i ovo svo stanje kakvo jeste dovode do toga.“
„Ovdje nema zakona.“
„Još gore će biti , ovo je samo početak.“

Ovakvo nešto moglo se i očekivati. Vlasti koje su obećavale mjere kojima bi bilo spriječeno ubijanje mladih ljudi u Sarajevu ništa nisu ispunile. Da su u Sarajevu na udaru kladionice pokazuje podatak da je u protekle dvije godine opljačkano preko 140 kladionica, hladnim i vatrenim oružjem.

Pročitajte i ovo:
Maloljetne ubice haraju Sarajevom
  • 16x9 Image

    Ivan Katavić

    Od 2005. suradnik redakcije sarajevskog dopisništva Radija Slobodna Europa. Najčešće obrađuje teme iz života običnih ljudi, kulture i sporta. Dobitnik treće nagrade Regionalnog radijskog festivala u Tuzli 2008. za priču o vjerskoj toleranciji u BiH, te dobitnik specijanog priznanja UNICEF-a 2012. za novinarski doprinos kampanji "Pravda za svako dijete".

XS
SM
MD
LG