Dostupni linkovi

Amar ukopan, ubice još na slobodi


Foto: sarajevo-x.com
Ubijeni dvadesetrogodišnji Amar Mistrić ukopan je danas na sarajevskom groblju Ravne Bakije, a nakon dženaze građani su nastavili juče započetu blokadu glavne sarajevske saobraćajnice, tražeći hapšenje ubica.

Policija i dalje intenzivno traga za Edinom Vukom i Anelom Herakom za koje se sumnja da su ubili Amara Mistrića i nakon toga pobjegli. Tužilaštvo je tražilo i raspisivanje potjernice te pritvor za Edina Vuka i Anela Heraka.

Amar Mistrić
Dvije osobe za koje se sumnja da su im pomogle pri bijegu uhićene su i nalaze se u pritvoru - Tužilaštvo Kantona Sarajevo uputilo je Kantonalnom sudu prijedlog za određivanje pritvora Almiru Bravu i Mithatu Čajiću.

Održan hitan sastanak u MUP-u Federacije

Sarajevo je ugroženo sve većim porastom kriminala i nasilja pa će policija pojačati nadzor nad stanjem u tom gradu i poduzeti dodatne mjere kako bi se pojačala sigurnost, saopšteno je u subotu iz Ministarstva unurašnjih poslova Federacije BiH.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Muhinidin Alić sazvao je vanredan sastanak sa čelnicima Uprave policije i MUP-a Sarajevskog kantoan zbog procjene da je sigurnosno stanje u Sarajevu ozbiljno narušeno.

Federalni MUP je upozorio kako je i ovo ubojstvo rezultat činjenice da veliki broj osoba nelegalno posjeduje oružje te su stoga potrebne odlučnije mjere kako bi se takvo oružje oduzelo.

Najavljeno je kako će već u narednim danima biti poduzete mjere pojačane potrage za nezakonitim oružjem te da će ono biti oduzimano a prekršioci zakona odmah sankcionirani.

Policija je najavila i kako će pojačano nadzirati sva mjesta u Sarajevu za koja se procjenjuje da predstavljaju opasnost po javni red i sigurnost.

Čelnici Kantona, Grada i Općine obećavaju akciju

Građani su počeli blokladu juče popodne, ogorčeni ubistvom Amara Mistrića, a manja grupa učesnika protesta, nakon što se na desetine njih razišlo, cijelu su noć ostali na ulici gdje su i dočekali jutro.

Građani traže da se ubice što prije pronađu, te ističu kako će blokada trajati sve dok policija ne uhapsi Edina Vuk a i Anela Heru, rođeni 1987. godine, za koje je utvrđeno da su pucali u Mistrića jer ih je u kasnim satima u svom lokalu odbio poslužiti pićem.

Građani su na protestu povodom ubistva Amara Mistrića i zatražili od kantonalnog tužilaštva i sudstva da se, radi poboljšanja sigurnosti, procesuiraju oni koji nelegalno posjeduju oružje.

Naime, prema podacima MUP-a KS od oko 200 osoba kod kojih je zatečeno nelagalno naoružanje niti jedna nije dobila zatvorsku kaznu.

Građanima koji su iz protesta blokirali saobraćajnicu u Sarajevu u petak se obratio premijer Federacije BiH, Mustafa Mujezinović, te premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić, a sa građanima na ulici do kasnih noćnih sati bio je i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo.

Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
U skladu sa zahtjevima, federalni premijer Mujezinović je najavio iniciranje šire policijske akcije kako bi se spriječilo nezaonito nošenje naoružanja.

Besim Mehmedić premijer KS koji se građanima ponovno u večernjim satima pridružio na protestu javno je pozvao vlasti u Federaciji na izmjene zakona, te najavio i izmjenu kantonalnog zakona o nošenju oružja.

“Osjećam se kao ’92 godine. Neko je pucao u građanina Sarajeva e smatram ga šehidom sigurnosti u ovom gradu” – kazao je Mehmedić.

S obzirom na nedovoljne zatvorske kapacitete Mehmedić je najavio da će iz budžeta ovog kantona biti izdvojeno planiranih 300.000 konvertibilnih maraka koje bi trebale biti utrošene u djelimično rješenje ovog problema.

“Znamo da zatvor u Ustikolini može primiti 40 -50 osoba. Mi ćemo dati stredstva iako to nije naša nadležnost već federalnog ministarstva pravde da se naprave ti kapaciteti, a oni neka onda stave tablu sa svojim znakom. Bitno je da se barem njih 40 skloni s ulice”, izričit je Mehmedić.

Općinski načelnik Koldžo koji je također na ulici s građanima kaže kako nije zadovoljan stanjem sigurnosti u glavnom gradu.

„Mislim da je vrijeme da oni koji imaju u nadležnosti oblast sigurnosti preduzmu odgovarajuće mjere jersistem ne valja!“, ocijenio je Koldžo. Pri tom sve pohvale je uputio radu policije koja je kako kaže, najjača karika u lancu, te da su otkrili počinioce i priveli pomagače.

Protesti neće prestati dok se ubice na pronađu, a od glavnog kantonalnog tužioca se traži da izađe pred okupljene prosvkjednike i izda nalog policiji da se obračuna s kriminalcima i onimakoji su povezani s njima.

Pogledajte komentare (4)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG