Dostupni linkovi

U Sarajevu premijerno prikazan film o Divcu i Petroviću


Sarajevska premijera filma "Jednom braća"
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00
Direktan link

Zvjezdan Živković

U punoj sali kina Meeting Point održana je sarajevska premijera filma „Jednom braća“ (Once Brothers). Film je proizvod saradnje američke televizijske kuće ESPN i NBA lige dok režiju potpisuje Michael Tolajian.

U 80-minutnom dokumentarcu obrađena je priča o prijateljstvu košarkaša Dražena Petrovića (Hrvatska) i Vlade Divca (Srbija), njihovom stasavanju u velikane ovog sporta kao i o mnogim neprilikama koje su proistekle ratom na Balkanu 90-tih godina i raspadom Jugoslavije.

Nakon Sarajeva film će trećeg marta biti premijerno prikazan i na 7. festivalu dokumentarnog filma - ZagrebDoxu.

Sav prihod od prodaje ulaznica namijenjen je humanitarnim projektima „Fonda Ana i Vlade Divac“ namijenjen izbjeglim i raseljenim osobama.

„Oko 50.hiljada ljudi se priključilo našoj humanitarnoj organizaciji. Učestvovali smo na mnogih sličnim projektima: u Sjedinjenim Državama, Kini, Indoneziji, ali nismo hteli pričati o tome jer smo smatrali da kad pomogneš nekome ne trebaš o tome pričati. Ubrzo smo shvatili da je to greška. Ustvari, treba pričati o dobrom zato što je to inspiracija drugom da čini isto“, kaže Snežana Divac, glumica i supruga Vlade Divca.

Slati pozitivne poruke


Vlade Divac na sarajevskoj premijeri filma "Jednom braća"
Nekoć košarkaš američke NBA lige, Vlade Divac danas svoje znanje o sportu prenosi na domaćem terenu, a najviše kao predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije:

„Smatram da je vrhunski sport u Srbiji prepoznat od partnera i sponzora, te države tako da naši sportisti, pogotovo ove godine koja je predolimpijska, imaju maksimalne uslove za pripreme. Ono što sport treba da promoviše je prijateljstvo, fair play, poštovanje a sve se to, nažalost, izgubilo na Balkanu. Svi mi, kao građani sa ovih prostora, moramo učiniti da šaljemo dobre i pozitivne poruke upravo prema deci, generacijama koje su iza nas. Dosta smo ih iskvarili zbog toga što smo i sami došli u situaciju da ne vodimo računa o tome“, rekao je Divac.

Na premijeri filma bio je i predsjednik Olimpijskog Komiteta Bosne i Hercegovine Izet Rađo. On ističe izuzetnu saradnju sa Vladom Divcom:

„Nakon što su Sarajevo i Istočno Sarajevo izgubili utrku da budu domaćini Zimskim olimpijskim igrama mladih 2015. godine, Vlade Divac, koji je tada bio kandidat za izvršni odbor Asocijacije nacionalnih olimpijskih komiteta (ANOK), htio je žrtvovati svoju kandidaturu u prilog kandidature Sarajeva i Istočnog Sarajeva. Taj prijedlog je odbijen, ali je Divac svojom gestom dokazao da je istinski prijatelj i čovjek. Inače, imamo izvrsne odnose sa svim Olimpijskim komitetima bivše Jugoslavije, zajednički promišljamo o budućnosti i smatram da smo tu, na neki način, nekoliko koraka ispred politike“, zaključuje Rađo.
XS
SM
MD
LG