Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Slabo interesovanje za "evropsku" peticiju


Peticija "Put jugoistočne Evrope ka EU, zajedno", Foto: Midhat Poturović

Peticija "Put jugoistočne Evrope ka EU, zajedno" nije izazavala očekivano interesovanje građana Sarajeva. Aktivisti Omladinske grupe Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH prikupili su u nedelju u Sarajevu oko 500 potpisa za peticiju pod nazivom "Put jugoistočne Evrope ka EU, zajedno".

Ovom peticijom, koju istovremeno provode helsinški komiteti i nevladine organizacije drugih zemalja regiona, traži se istvoremena integracija svih država jugoistočne Evrope u Evropsku uniju.

Peticija "Put jugoistočne Evrope ka EU, zajedno", Foto: Midhat Poturović

Koordinator Omladinske grupe Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH Naida Softić rekla je da se očekivao mnogo veći odziv građana i da se vjerovalo da je moguće prikupiti više od 2 000 potpisa što se nije ostvarilo.

"Ne možemo reći da smo nezadovoljni, više smo razočarani odzivom građana. Namjeravamo, u dogovoru sa organizacijama koje su u drugim zemljama jugoistočne Evrope prikupljali potpise da ponovimo akciju," rekla je Softićeva.

Peticija "Put jugoistočne Evrope ka EU, zajedno", Foto: Midhat Poturović
"BiH, Makedonija i Crna Gore su otprilike na istom nivou kada je riječ o integracijama u EU. Mi smo iza Srbije i Hrvatske, zato sada tražimo da svi dobiju jednaku priliku. Ne tražimo da se uspori proces pristupanja Srbije EU, već samo da se realnije sagleda situcija, da i druge zemlje regiona dobiju priliku kao i Srbija",
takođe je naglasila Naida Softić.

Zanimljivo, da su građani prilazili stolu na kojem se potpisivala peticija i kada su saznali o čemu se radi, najčešće su odlazili, ne stavljajući svoj potpis. Da li su stanovnici glavnog grada BiH nezainteresovani za evropski put svoje zemlje ili je građanska neaktivnost dostigla "vrhunac"? Jer, eto ni evropske integracije nisu izazvale njihov veći angažman.
XS
SM
MD
LG