Dostupni linkovi

Međunarodni investitori tražili konkretnije uslove poslovanja


Sarajevo Biznis Forum

Prva međunarodna konferencija Sarajevo Biznis Forum okupila je više od 600 gostiju i potencijalnih investitora, uglavnom arapskog svijeta. Ideja je stranim investitorima ponuditi konkretne projekte iz oblasti energetike, infrastrukture, turizma, poljoprivrede, čija vrijednost prelazi 11 i po miljardi eura.

Domaćini u Sarajevu hvalili su prirodne ljepote zemlje, neiskorištenost energetskih resursa, stabilnost valute i bezbjednost, dok su međunarodni investitori tražili konkretne brojke i uslove pod kojima mogu poslovati.


BiH je zemlja velikih potencijala i neisokrištenih prirodnih resursa, zemlja stabilne valute i niske inflacije - i to su samo neki od razloga koje su predstavnici domaće vlasti ponudili investitorima uglavnom arapskog svijeta, okupljenim na prvom Sarajevo Biznis Forumu. Ponuđeno je više od 150 projekata čija vrijednost prelazi 11 i po miljardi eura.


Dok je iskorištenost resursa i energije u zemljama EU oko 98 posto, u BiH ta brojka prelazi tek nešto oko 35 posto - i to je naša velika šansa, ističe organizator Foruma, predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić:


„Ja mislim da je značajno da smo konačno shvatili gdje leže naši potencijali, da smo shvatili da ne treba praviti prepreke nečemu. Ovo smo mogli uraditi prije tri godine, ali nažalost nismo - posebno u sektoru energije, koji je naš najveći sektor. Mi imamo samo 36 posto resursa koje smo upotrijebili. Dakle, ogroman potencijal leži neupotrijebljen - ili voda teče, voda koja može praviti energiju.“


BiH za ekonomski razvoj treba iskoristiti tri bitne stvari, što važi i za cijeli Balkan. To su geopolitički položaj, odnosno činjenica da je raskršće svih ekonomskih ruta, zatim veze različitih kultura, ali najbitnija je sigurnost i politička stabilnost, poručio je ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davoutoglu.

Bivši premijer Malezije Mahatir Mohamed podsjetio je da je Malezija napredovala zahvaljujući unapređenju privatnog sektora i istakao da bi i BiH trebala slijediti ovaj primjer.


Na vrhu za ulaganje

A smetnja razvoju privatnog sektora u BiH jeste spora i neefikasna birokratija, ističe Fais al Zamer, predstavnik kuvajtske kompanije koja je još prije 13 godina pokušala razviti biznis u BiH, ali bez uspjeha:


„Došli smo kao investitori u BiH još 1997. na istu ovakvu konferenciju i tada smo čuli ovako ohrabrujuće informacije za ulaganje u BiH. Kupili smo 130.000 kvadratnih metara u okolini Sarajeva, ali za 13 godina nismo uspjeli uraditi ništa zbog brojnih prepreka i opstrukcija. Nismo mogli pokrenuti projekat, htjeli smo napraviti Resort i tutistički kompleks, zbog duge procedure registracije nismo mogli prevesti zemlju u vlasništvo kompanije, zbog zaštite zelene zone nismo mogli bilo šta napraviti. Bilo je potrebno bezbroj dozvola od spore administracije i birokratije. Kontaktirali smo i gospodina Silajdžića, ali nije bilo pomaka, niti bilo kakave pomoći.“


Nažalost, zamjerke na ponuđenu uglađenost, ali bez konkretnih ideja imao je i potpredsjednik saudijske kompanije Zamil Group Hamad Al Zamail:


„Ja imam zajedničku komapniju sa Italijanima, Nijemcima, Francuzima. Kada im budem predstavio BiH, oni će me pitati: ’Zašto bismo mi trebali da ulažemo u BiH? Kakvi su im porezi? Kakve olakšice imaju investitori?’ Vi ste nam rekli da je BiH lijepa, ali mi niste rekli zašto bismo mi trebali doći ovdje, a ne negdje drugo. Zašto da investiramo ovdje, a ne u Singapuru ili u Italiji? Dakle, trebam više konkretnih odgovora.“


Odgovor na ovo teško pitanje nudi bivši bh. premijer i doktor ekonomskih nauka Zlatko Lagumdžija:


„Reći ću vam da je finansijski sektor u BiH daleko zdraviji od ekonomije. I bilježimo porast bruto društvenog dohotka - jer male zemlje iz svjetske recesije izlaze brže nego razvijene. Također, poreske stope u BiH su daleko niže nego u zemljama euro zone, što je važno za biznis. Također, naša poslovna zajednica ne vidi problem u poslovanju na deviznim tržištima, što je također drugačije nego u zemljama EU. I na kraju da kažem da je BiH na vrhu zemalja za ulaganje jer je stabilna i sigurna i u njoj nema terorizma.“


Guverner Centralne Banke BiH Kemal Kozarić ponovio je da je BiH stabilna zemlja za ulaganje jer ima čvrstu valutu sa niskom inflacijom, u kojoj uspješno posluje oko 30 komercijalnih banaka. Još jedna od pogodnosti je i nizak vanjski dug BiH, te prema preporukama Međunarodnog monetarnog fonda, BiH ima potencijala za zaduživanje ukoliko strane banke pronađu interes da posluju u njoj.

Pogledajte komentare (2)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG