Dostupni linkovi

Autobuski kolodvor sramota za glavni grad


Autobuski kolodvor Sarajevo, kolovoz 2010
Autobuski kolodvor Sarajevo, kolovoz 2010
Autobuski kolodovor u Sarajevu izgrađen je davne 1968. godine. Na samom objektu od toga perioda pa do danas nije se ništa urađeno. Tako su vrata grada za njegove brojne posjetitelje najčešće ružna uspomena.

Kroz autobuski kolodovor u Sarajevu svaki dan u prosjeku prođe i do 2. 500 putnika. U ljetnom periodu taj broj se udvostručuje. Većina građana koji koriste usluge autobuskog prijevoza ne krije svoje nezadovoljstvo kada je riječ o izgledu i uslugama autobuskog kolodvora u Sarajevu:



Tokom ljetnog perioda kroz autobuski kolodvor prođu i mnogi stranci. Jan je iz Poljske i prvi put je u Bosni i Hercegovini. Zatekli smo ga prilikom kupovine karte za Međugorje. O izgledu i uslugama autobuskog kolodvora, Jan kaže:

„Jako je teško dobiti bilo kakvu informaciju od uposlenog osoblja jer oni dosta loše govore bilo koji strani jezik. Stoga, ako ne ne pričate bosanski ili srpski, teško se snaći.“


Husein je iz Pakistana. Prvi put je u Sarajevu, kao i na njegovom autobuskom kolodvoru. O svojim dojmovima kaže:

„Ne osjećam se baš udobno na autobuskom kolodvoru. Sjedišta nisu dobra. Kondukteri su neuredni.“

Obećanja

O gradnji novog autobuskog kolodvora u Sarajevu priča se najmanje pet godina. U praksi još nije ništa poduzeto.

Prije četiri godine kada smo radili sličnu priču, tadašnji generalni direktor kompanije Centrotrans-Eurolines Muhamed Šaćiragić obećao je kako će gradnja novog kolodvora početi 2007. godine i da je vrijednost te investcije iznosi sedam milijuna KM. Podsjećamo na tu izjavu:

Autobuski kolodvor Sarajevo, kolovoz 2010
„Mi mislimo da ćemo početi sa radovima čim počne građevinska sezona iduće godine. Naš je cilj da u toku građevinske sezone uđemo u kotu minus jedan, znači da napravimo parking koji mora biti ispod kote nula tog radnog prostora autobuske stanice, izađemo iz kote minusu jedan na nulu, izađemo na plus jedan - to su natkriveni peroni, da bismo mogli saobraćajnu funkciju da obavljamo i , naravno, da onda gradimo objekat koji nije zavisan od saobraćaja.“

Sadašnji direkotor Centrotransa Safudin Čengić kaže da su planovi oko gradnje novog kolodvora blokirani zbog gospodarske kirze.

Radovi na novom kolodvoru, u kojeg će biti i poslovni centar, hotel, te podzemni parkig, trebali bi početi polovicom iduće godine.

„Predračun ove investicije je cirka 35 miliona maraka. Mi smo ovaj projekat ponudili na investicijskoj konferenciji koja je održana početkom ove godine u Sarajevu. Imamo određenih razgovora, ali nije ništa dovedeno do kraja. Mi se nadamo da ćemo ove pregovore dovesti do kraja krajem 2010. godine i da u 2011. godini, uz povoljniji ekonomski ambijent, počnemo sa gradnjom ovog centra“
, tvrdi Čengić.

Da sadašnji autobuski kolodovor ne priliči glavnom gradu jedne države svjesni su i turistički radnici BiH.

„Autobuska stanica u Sarajevu već podugo u onakvom izgledu i sadržaju kakva jeste sigurno da nije odgovarajuća, onakva kakva bi trebala da bude – reprezentativna, kako priliči glavnom gradu jedne države. Ne samo da je u pitanju glavni grad, nego da je u pitanju bilo koji grad, mislim da zavrjeđuje da se iz temelja da li dislocira ili da se i po sadržaju i po ambijentu i enterijeru i eksterijeru u cijelosti izmijeni i uredi“, kaže Enes Arifhodžić, direkotor Turističke zajednice Federacije BiH.

Za mnogobrojne turiste koji tokom godine posjete BiH i njen glavni grad, autobuski kolodvor je najčešće ružna uspomena.
XS
SM
MD
LG