Dostupni linkovi

Ukinute vanredne mjere, Sarajevo se i dalje guši u smogu


Sarajevo i dalje pod maglom smoga
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

Sarajevo i dalje pod maglom smoga

Nekoliko gradova u Bosni i Hercegovinii pored kiše i vjetra još uvijek se guši u zagađenom zraku. Koncetracija zagađujućih materija u vazduhu je slična kao i prethodnih dana, sa blagim padom, no i dalje se bilježe prekoračenja graničnih vrijednosti lebdećih čestica (PM10).

U Zenici, Tuzli, Živinicama, Lukavcu i Kaknju koncentracije sumpor-dioksida je iznad dozvoljenog nivoa, podaci su Federalnog hidrometerološkog zavoda.

„Imamo trenutno blago smanjenje kaoncentracije zagađujućih čestica u zraku u Zenici i Tuzli i Lukavcu. Metereološka slika je takva da imamo nešto povoljnije uslove, ali još uvijek vjetar koji na visini puše ne uspjeva da prodre do kotlina u kojima se nalaze naši gradovi.

Kvalitet vazduha je u ponedjeljak bio ozbiljno narušen na skoro svim mjernim mjestima u Federaciji BiH
Kvalitet vazduha je u ponedjeljak bio ozbiljno narušen na skoro svim mjernim mjestima u Federaciji BiH

Jedno što je povoljno je što će metereološka slika biti sličana u narednih 36 do 48 sati. Dakle, ima nade da će ipak doći do prozračenja kotlina“, objasnio je za RSE Enis Omerčić iz Odsjeka za kvalitetu vazduha Federalnog hidrometeorološkog zavoda, te naglasio da se od četvrtka ponovo očekuje stabilnije vrijeme, što stvaran bojazan da možda ni kiša, a ni vjetar neće dovoljno očistiti vazduh.

U Sarajevu je koncentracija zagađujućih čestica slična jučerašnjim.

„Koncentracija lebdećih čestica je u rasponu od 300 do 500 mikrograma po metru kubnom. Podsjećam da je 50 mikrograma tolerantna vrijednost za čist zrak. Vrijednosti azotnih oksida su relativno niske i nalaze se ispod graničnih vrijednosti“, dodaje Omerčić.

Kvalitet vazduha je u ponedjeljak bio ozbiljno narušen na skoro svim mjernim mjestima u Federaciji BiH. U Tuzli, Lukavcu, Zenici, Sarajevu, Goraždu, Živinicama i Jajcu izmjerene su srednje dnevne vrijednosti prašine PM10 više od 50 ug/m3 , što je zakonski propisana granična vrijednost za ocjenu kvaliteta vazduha.

U Sarajevu je prethodnog dana ponovo došlo do porasta koncentracija lebdećih čestica koje su dostigle najviše vrijednosti u ovoj godini. U popodnevnim satima došlo je do porasta koncentracija azotnih oksida, te je na stanici Otoka zabilježeno prekoračenje propisane granične vrijednosti za ovaj polutant.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo donijelo odluku da nastava u osnovnim i srednjim školama bude skraćena
Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo donijelo odluku da nastava u osnovnim i srednjim školama bude skraćena

Podsjećamo da je Operativni štab Vlade Kantona Sarajevo već nakon dan i pol ukinuo mjere ograničenja kretanja automobila po sistemu „par-nepar“, što je značilo da jedan dan mogu saobraćati automobili čiji je posljednji registarski broj paran, a drugi dan oni čiji je posljednji broj registarskih oznaka neparan.

„Takva jedna mjera poput 'par-nepar' ništa ne može rješiti u roku 24 sata. Iako je negodovala zbog ove mjere, javnost je rezultate očekivala odmah. Moram objasniti to ovako: 'Ako imamo jednu kadu, kao što je naša kotlina, u kojoj imamo pet česmi iz kojih teče voda. Ako se poduzme mjera, kao npr. 'par- nepar', onda je u principu, samo jedna od tih pet česmi djelimično zatvorena'. Koncentracija zagađujućih materija i dalje raste. Tako da ta mjera može imati efekta jedino ako se duže primjenjue“, objasnio je Enis Omerčić iz Federalnog hidrometerološkog zavoda.

Mjeru 'par -nepar' jučer je ukinula Vlada Kantona Sarajevo na osnovu podataka Zavoda za javno zdravstvo i kantonalnog ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, pa se u Kantonu Sarajevo iz epizode 'Uzbune', prešlo u epizodu 'Upozorenja'.

Zbog alarmantnog aerozagađenja, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo donijelo odluku da nastava u osnovnim i srednjim školama bude skraćena.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG