Dostupni linkovi

Vode ima, Sarajevo žedno


Građani Sarajeva sve su češće bez vode

Stanovnici glavnog grada BiH već 13 godina bore se sa svakodnevnim redukcijama vode. Pitke vode ima, ali ona otiče u prazno, jer se svakog dana u Sarajevu prijavi oko hiljadu kvarova na vodovodnoj mreži. Tako se godišnje proizvede 100 miliona kubika vode, a izgubi 75 miliona kubika. Nakon decenije, Vlada i Skupština KS su shvatile da se ovaj problem mora početi hitno rješavati. A onda su na površinu isplivali, kako smatraju i neki stručnjaci, nerad, nesposobnost, politička podobnost, pa čak i krađe.

Tokom čitave godine, građanima Sarajeva voda u domaćinstvima biva isključena u 23 sata, a tek u šest ponovo puštena. Poslijednjih nekoliko mjeseci vode sve češće nema ni tokom dana. Nestajanje vode najteže pada porodicama koje imaju bolesnike ili pak malu djecu. Tanja Markulj iz Sarajeva ima kćerku od 15 godina koja je teško bolesna. Svakodnevno ima epileptične napade koji se pogoršavaju tokom noći.

„Ujutro nastavljate bez spavanja sa pranjem postaljine, pidžama, veša koje je dijete uneredilo tokom epi napada, iskorištavajući vrijeme dok ima vode, jer voda je postala smisao. Ne tražim nikakav luksuz, ali bi bilo krajnje poželjno da se možemo istuširati, oprati, adekvatno pristupiti bolesniku, a ne kao tokom rata“, priča Tanja.

Jedini segment u kojem nije ostvaren napredak: Elmedin Dino Konaković
Jedini segment u kojem nije ostvaren napredak: Elmedin Dino Konaković

Sa zakašnjenjem od nekih deset godina, Vlada i Skupština KS razmatrali su problem vodosnadbijevanja. Hitno i kao jedina tačka dnevnog reda. Premijer KS, Elmedin Konaković tvrdi kako menadžment Vodovada i kanalizacija protekle tri godine nisu uradili ništa da se stanje popravi.

„Odgovorno tvrdim da je to jedini segment u KS u kojem nije napravljen iskorak, u kojem nije zaustavljen negativan trend. Na još smo većem stepenu gubitaka, na još smo većem broju kvarova, na još smo gore organizovanoj firmi“, tvrdi Konaković.

Da je problem vodosnadbijevanja Sarajeva dublji od onog ima li dovoljno pitke vode ili ne, pokazuju rasprave saopštenjima između Vlade KS i Uprave ViK-a. Tako premijer Konaković navodi da su se u ovom preduzeću krale cijevi, manipulisalo se vodom, da su uposlenici zadužene materijale nosili svojim kućama.

„Pred kućom tog predsjednika komisije uslikane cijevi, zadokumentovane, donesene da se po tom postupi. Menadžment je to gurnuo u fioku prvi put“, tvrdi Konaković.

Voda u Sarajevu luksuz
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:13 0:00

Kao jedino rješenje, premijer Konaković vidio je smjenu Nazornog odbora u Vodovodu, te imenovanje novih ljudi. Najavio je da slijedi i smjena Uprave ovog preduzeća. Mjesecima traje prebacivanje krivice sa Uprave na Vladu i obratno.

„Smatram da je stanje vodosnadbijevanja građana Sarajeva već duži vremenski period takvo da je davno zasluživalo hitnu sjednicu. Obzirom da je to otišlo u nekom drugom smjeru, da su ovdje počele biti važnije stvari ko koga predstavlja i ko koga imenuje, ko je čiji čovjek, a ne građani i vodosnadbijevanje“, smatra Mirsad Pindžo, zastupnik u Skupštini KS.

Zastupnik Naše stranke, Peđa Kojović podsjetio je kolege da je BiH sedma zemlja u svijetu po obnovljivim izvorima pitke vode. Kojović tvrdi da je vodosnadbijevanje Sarajeva politički problem.

„Javno vodosnadbijevanje je jedan ljudski izum, koji imate od prije 2.000 godina. Zato ja odbijam da pričam o tehnološkim problemima u isporuci vode. Tvrdim da je ovdje politički problem. Premijeru, 400.000 građana u Kantonu Sarajevo su taoci klanovskih borbi u vašoj stranci“, poručio je Kojović.

Politika se mora povući iz komunalnih preduzeća: Anes Podić
Politika se mora povući iz komunalnih preduzeća: Anes Podić

Tri godine od kraja rata Sarajevo je imalo normalno vodosnadbijevanje, bez redukcija, a gubici u mreži bili su oko 55 posto. 2017.godine Sarajevo mjesečno u prosjeku ostaje 20 dana bez vode, a gubici vode iznose čak 75%. Anes Podić iz Eko akcije tvrdi da se politika mora povući iz komunalnih preduzeća, te se dati šansa stručnim ljudima da rade na ovim poslovima.

„Vodovod treba da snadbije građane KS vodom, a ne da bude mjesto za stranačko uposlenje, za stranačke tendere, sa stranačke kompanije. Od svakih pet eura javnog novca koji se uloži tri budu očerupana na ovaj ili onaj način“, zaključuje Podić.

Vlada i Skupština KS predložili su niz mjera. Između ostalog traže otklanjanje svih krvarova na vodovodnoj mreži u naredna dva mjeseca. Ambiciozan plan Vlade. No, pitanje je li realan, ako znamo da uposlenici ViK-a nisu uspjeli popraviti vodovodnu mrežu u proteklih 20 godina.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG