Dostupni linkovi

Studenti protestovali zbog uslova studiranja u Sarajevu


Protest studenata u Sarajevu, 13. septembar 2021.
Protest studenata u Sarajevu, 13. septembar 2021.

Nezadovoljni uvjetima studiranja na Univerzitetu u Sarajevu, stotinjak studenata okupilo se u ponedjeljak, 13. septembra na protestima u glavnom bh. gradu.

Učesnici protesta zahtjevali su, uz ostalo, da bude izvršen nadzor nad provođenjem Zakon o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo (jednog od deset kantona u Federaciji BiH).

Kako je rečeno, nadzor je potreban, uz ostalo, u pogledu “nepoštivanja normi u vezi sa uslovnim predmetima prilikom studiranja, obaveze plaćanja biblioteke i tretiranje mladih sa poteškoćama u razvoju na Univerzitetu u Sarajevu.

Jedna od organizatorica protesta, predsjednica Vijeća mladih KS Naida Mehanović kazala je novinarima da se u javnosti najviše problematizira zahtjev za bezuslovni prelazak studenata u narednu godinu, iako je prvi impelementacija Zakona u pogledu mladih s poteškoćama u razvoju.

“Oni su totalno zanemareni i nemaju ono što bi trebali imati. Nijedan udžbenik nije na Brajevom pismu”, kaže Mehanović.

Protest studenata u Sarajevu
Protest studenata u Sarajevu

Na protestima je, također, zatraženo da se razmotri proceduralno smanjenje školarine studenata, te da se, prilikom nove 2021./2022. akademske godine, implementiraju prošlogodišnja zakonska rješenja u pogledu prenosa predmeta.

"Isključivo zbog pandemije koja je ugrozila sve, tražimo da se provedu odredbe Zakona o visokom obrazovanju, a koje se odnose na bezuslovni prelazak studenata u narednu godinu. Tražimo to kako bi se olakšalo studentima i kako ne bi plaćali tzv. pad godine, nego bezuslovno prešli u narednu. Mnogi su bili bolesni, izgubili roditelje i svoje najbliže, a naše nadležne insituicje nisu imale sluha za tako nešto", istaknula je.

Jedno kupatilo na 20 sarajevskih studenata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:57 0:00

Studentski protesti počeli su ispred zgrade Doma sindikata, a završeni su nakon što su učesnici prošetali ulicama Sarajeva.

Tokom protesta, studenti su se kratko zadržali ispred zgrade Rektorata Univerziteta u Sarajevu, te zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

XS
SM
MD
LG