Dostupni linkovi

Uklanja se skupocjeni kiosk u Sarajevu


Uklanjanje skupocjenog kioska iz centra Sarajeva, 5. novembar 2021.
Uklanjanje skupocjenog kioska iz centra Sarajeva, 5. novembar 2021.

Služba za opću upravu i inspekcijske poslove Stari Grad Sarajevo u petak 5. novembra počela je uklanjati bespravno postavljeni kiosk čiji je investitor Turistička zajednica Kantona Sarajevo (KS).

Riječ je o montažnom kiosku od dvadesetak kvadrata koji je koštao 252.000 KM (125.000 eura) postavljenom na Baščaršiji, u centru Sarajeva.

Kiosk nije korišten tri godine i isteklo mu je odobrenje o privremenom postavljanju izdato od nadležne općinske službe.

Almedina Porča, pomoćnica načelnika Općine Stari Grad Sarajevo za ondose s javnošću za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekla je kako je isteklo odobrenje o postavljanju kioska 25. januara ove godine nakon čega Turistička zajednica nije podnijela zahtjev za novo odobrenje o postavljanju.

„Naš urbanističko-građevinski inspektor postupao je u skladu sa Zakonom i donio adekvatna rješenja. Turistička zajednica jeste u više navrata tražila odgodu ovog uklanjanja i njima se zaista izašlo u susret više puta“, rekla je.

Porča ističe kako je posljednji rok za uklanjanje kioska bio 31. oktobar.

„Kako nisu ispoštovali niti jedan od ovih rokova, inspektor je donio novo rješenje o uklanjanju u roku od 24 sata. Taj rok također nije ispoštovan, tako da se sada uklanja prinudnim putem“, dodaje Porča.

Turistička zajednica KS je prethodno u dva navrata tražila produženje roka obećavajući da će građevina biti stavljena u funkciju.

Iz sarajevske općine Stari Grad Sarajevo smatraju nedopustivim da objekat zauzima jednu od centralnih lokacija u najužoj gradskoj jezgri bez ikakve funkcije i potrebnih odobrenja nadležnog organa, izazivajući tako brojna pitanja građana i turista.

Porča ističe kako općina Stari grad 'ne bježi od toga da ovakav objekat bude u centralnom dijelu starog grada' ali mora apsolutno biti postavljen prema Zakonu, te mora imati funkciju.

Trošak uklanjanja snosit će vlasnici objekta, tačnije Turistička zajednica Kantona Sarajevo.

„Ovo nije rušenje objekta, ovo je demontaža gdje će se nastojati apsolutno sačuva ova konstrukcija i deponovanje objekta na adekvatnu lokaciju, gdje će Turistička zajednica imati rok od godinu dana da preuzme svoju imovinu jer se oni vode kao investitori ovog objekta i da u tom roku nađe neko adekvatno rješenje“, kaže Porča.

Sarajevski skupocjeni kiosk
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

Izvođač radova svojevremeno je tužio Turističku zajednicu KS, zbog neplaćanja iznosa od 253.000 KM (126.500 eura), te je u toku procesa tražio sudskog vještaka koji će procijeniti vrijednost radova.

Nermin Muzur, aktuelni načelnik sarajevske općine Ilidža, a tadašnji direktor Turističke zajednice KS, kao dokaz predočio je da je sudski vještak građevinske struke, kojeg je tražio tužitelj, procijenio da je ukupna građevinska vrijednost objekta skoro deset puta manja od one koja je navedena u ugovoru i to u iznosi 25.874 KM (12.937 eura).

Sudski vještak je procijenio je i tržišnu vrijednost objekta, te je i ona sa svim uključenim parametrima manja za 5 puta od cijene koju je trebalo platiti.

XS
SM
MD
LG