Dostupni linkovi

Sarajevo: Skup o nezavisnosti sudova Jugoistočne Evrope


Regionalni forum o vladavni prava u Jugoistočnoj Europi, Sarajevo, 2016.
Regionalni forum o vladavni prava u Jugoistočnoj Europi, Sarajevo, 2016.

U Sarajevu je održan Treći regionalni forum o vladavni prava u Jugoistočnoj Europi. Na Forumu je sudjelovalo preko 130 predstavnika najviših sudskih institucija iz regije, Europskog za ljudska prava iz Strasbourga, te predstavnci organizacija civilnog društva.

Jedna od glavnih tema o kojoj se raspravljalo je nezavisnost i nepristrasnost sudova u ovom dijelu Europe.

Prema istraživanju koje je provelo Vijeće za regionalnu suradnju na uzorku od 7.000 ispitanika, blizu 80 posto građana zemalja regije izjavilo je kako ne vjeruju u nezavisnost pravosuđa, odnosno smatraju da u njihovom radu velik utjecaj ima politika.

"Moje je mišljenje da je delom razlog što je ogroman upliv politike u prisutan pravosuđu kroz stalne izjave i komentare političara na sudske odluke. Drugi deo objašnjenja, verovatno, za ovakav stav naših građana dolazi od toga što je ogroman broj nerešenih slučajeva", kaže Goran Svilanović, generalni tajnik Vijeća za regionalnu suradnju.

Mirsad Ćeman, predsjednik Ustavnog suda BiH, ističe kako se ova pravosudna institucija uspjela obraniti od svih dosadašnjih pokušaja miješanja politike u njen rad.

"Mi odluke donosimo, kad je riječ o Ustavnom sudu, u krajnje profesionalnom i ličnom autoritetu i kapacitetu sudija koji imaju svoj integritet i ljudsku i profesionalnu nezavisnost", naglašava Ćeman.

Na novinarsko pitanje zbog čega se ne provode presude Europskog suda za ljudska prava u pojedinim zemljama regije, Mirjana Lazarova - Trajkovska, sutkinja ovog suda odgovara: "Mi smo jako svesni da naše presude imaju ne samo pravnu nego i političku konotaciju, i one ponekad zahtevaju možda malo više vremena, ali zahtjevaju i jednu veliki političku volju. Zahtevaju udružene snage sudstva, ali i usto vreme zakonodavne vlasti".

"Svuda u regionu ćete povremeno zateći političare da komentarišu odluke sudova, da kritikuju odluke sudova, da prejudiciraju odluke sudova, što je prema evropskim standardima potpuno suprotno pravu na nezavistan i nepristrasan sud. Sud kao svaka druga institucija mora se ostaviti da radi svoj posao", ističe Biljana Braithwaite, projekt menadžerica Vijeća za regionalnu suradnju.

Na Forumu je predstavljena je i nova publikacija Zakona o azilu, a jedna od tema bili su izazovi sa kojim će se sudovi u regiji suočiti imajući u vidu migracijsku krizu.

XS
SM
MD
LG