Dostupni linkovi

Sarajevo: Roditelji iz Konjević Polja na protestu zbog nacionalne grupe predmeta


Četrdesetak povratnika, roditelja djece bošnjačke nacionalnosti iz Konjević Polja okupilo se ispred Parlamenta BiH i Ureda visokog predstavnika u Sarajevu. Traže uvođenje nacionalne grupe predmeta i odvijanje nastave u osnovnim školama na službenim jezicima konstitutivnih naroda u BiH.

Roditelji djece bošnjačke nacionalnosti bojkotom nastave u područnoj OŠ „Petar Kočić” traže uvođenje nacionalne grupe predmeta. Roditelj dvoje djece, koji pohađaju peti i šesti razred, Muhizin Omerović kaže kako neće odustati od zahtjeva:

„Nećemo odustati. Ne može mom djetetu predavati bosanski jezik - ja nemam ništa protiv te gospođe - žena koja dolazi iz Srbije i koja govori na ekavici. Ne može. Očito je da mi tamo nismo konstitutivni. Mi smo neka kategorija, ne znam... Marsovci smo mi.“

Osim zahtjeva za uvođenjem nacionalne grupe predmeta, roditelji djece bošnjačke nacionalnosti iz Konjević Polja traže da u Upravom odboru škole budu, umjesto dosadašnjeg jednog, bar tri člana Bošnjaka.

Također traže bolje sanitarne uslove u školi. Tvrde kako je u OŠ „Petar Kočić“ od 36 uposlenih samo troje Bošnjaka. Zbog svega toga djecu do daljnjeg neće puštati u školu.

„Sto posto škola u Konjević Polju je bošnjčaka. A koliko ja vidim, meni se čini da ćemo se pokrstiti i mi“, kaže Fadil Mehmedović.

„Došli smo što nam je nužda i što nam treba. Nismo došli ovdje od bijesa. Treba nam voda. Djeca nemaju vodu“, navodi Elma Sulejmanović.

Roditelji su se u sastali sa federalnim ministrom raseljenih osoba i izbjeglica Adilom Osmanovićem, koji kaže kako je nedopustivo da iti jedno dijete bude žrtva diskriminacije.

„Ako vam dijete koje upišete u prvi razred osnovne škole donese udžbenik na kojem stoji srpski jezik, a neko želi da vam kaže da djeca izučavaju nacionalnu grupu predmeta i da imaju bosanski jezik, a nemaju udžbenika za to, onda se pokazuje da je prekršen zakon.“

Roditelji su kratko protestovali ispred zgrade Parlamenta BiH, te Ureda visokog predstavnika u BiH.
XS
SM
MD
LG