Dostupni linkovi

Sarajlija koji je prefarbao ploču s imenom Ratka Mladića ispitan i pušten


Spomen-ploča na Vracama
Spomen-ploča na Vracama

Sanel Mahmutović iz Vogošće u Kantonu Sarajevo, uhapšen zbog sumnje da je oštetio spomen-ploču na Vracama u opštini Istočno Novo Sarajevo na kojoj se nalazi ime osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, pušten je na slobodu 1. decembra.

Za Radio Slobodna Evropa je kratko rekao da zna da je uhapšen zbog boje koju je izlio na ploču, ali da ne zna detalje djela koje mu se stavlja na teret.

Mahmutović je pušten nakon što je, kako kaže, ispitan bez prisustva advokata u Policijskoj stanici Istočno Novo Sarajevo.

Vesna Stokanović, glasnogovornica Policijske uprave Istočno Sarajevo, potvrdila je za RSE da je Mahmutović ispitan bez advokata, ali samo zato što je advokat kazao da "u ovoj fazi postupka nema potrebe da bude na ispitivanju".

"Oni su razgovarali prije davanja službene izjave. Nije mu uskraćeno pravo da ima advokata", kazala je Stokanović za RSE.

Policija u Istočnom Sarajevu uhapsila je Mahmutovića u utorak 30. novembra, jer je 17. novembra izlio bijelu boju na spomen-ploču na kojoj se nalazi Mladićevo ime.

Vesna Stokanović, portparol Policijske uprave Istočno Sarajevo, za Radio Slobodna Evropa kaže da postoje osnovi sumnje da je u ovom slučaju počinjeno krivično djelo “Oštećenje i oduzimanje tuđe stvari”.

Ona je navela da će nakon dokumentovanja predmeta, navodeći inicijale, protiv Mahmutovića biti dostavljen izvještaj o krivičnom djelu Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu.

Spomen-ploča sa imenom Ratka Mladića, koji je pred Međunarodnim sudom u Hagu osuđen na doživotni zatvor za genocid i ratni zločin u Bosni i Hercegovini (BiH), u petak, 26. novembra je očišćena od boje koja je bačena dan ranije.

Ploča se nalazi se na entitetskoj liniji razdvajanja između Sarajeva i Istočnog Sarajeva, nekoliko kilometara od centra glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Ploču na Vracama na kojoj se nalazi ime Ratka Mladića je 2014. godine postavila Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo.

Njeno uklanjanje je tražilo Gradsko Vijeće Sarajeva koje je 4. novembra usvojilo inicijativu vijećnice Alme Čengić kojom se zahtijeva od Kancelarije visokog predstavnika (OHR) da naloži skidanje spomen-ploče sa Mladićevim imenom.

Čengić se pozvala na Odluku visokog predstavnika o izmjenama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojima je zabranjeno postavljati spomenike i podsjetnike osobama pravosnažno osuđenim za genocid.

XS
SM
MD
LG