Dostupni linkovi

U Sarajevu skup protiv rata i podrške narodu Ukrajine


Protest protiv rata u Ukrajini, Sarajevo, 25. februara 2022.
Protest protiv rata u Ukrajini, Sarajevo, 25. februara 2022.

Građani Sarajeva okupili su se u petak, 25. februara, na skupu protiv rata u Ukrajini, a kako su poručili cilj im je pokazati solidarnost s ukrajinskim narodom.

Na antiratnom protestu koji se održava kod Spomenika djeci ubijenoj tokom opsade Sarajeva, u vrijeme rata devedesetih godina prošlog stoljeća, okupilo se oko stotinjak građana koji žele izraziti nezadovoljstvo povodom napada Rusije na Ukrajinu.

Sadeta iz Sarajeva kazala je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su stanovnici Sarajeva i BiH proživjeli rat i znaju kakvu on tragediju donosi.

Građani na skupu solidarnosti sa narodom Ukrajine
Građani na skupu solidarnosti sa narodom Ukrajine

"Žao nam je tog naroda, zato se solidarišemo s njima. Strah nas je sada i za nas ovdje. Imamo djecu, borba za preživjeti i samo nam još i ovo treba. Građanima Ukrajine poručila bih nek' im je Bog na pomoći", kazala je.

Među okupljenima građanima bila je i Ukrajinka Uljana Bah, koja trenutno stanuje u Sarajevu.

Njena poruka je da ruska invazija nije samo problem Ukrajine, nego cijelog svijeta koji treba i adekvatno odgovoriti.

"Rusija je napala veliku evropsku zemlju koja niko nije željela ništa loše. Ovo nije samo problem Ukrajine i svijet treba zaustaviti ovu agresiju", kazala je ona novinarima.

Antiratnim pjesmama građani poručili da inavzija na Ukrajinu mora stati
Antiratnim pjesmama građani poručili da inavzija na Ukrajinu mora stati

Jedan od inicijatora ovog skupa, Jasminko Halilović, direktor Muzeja ratnog djetinjstva, pozvao je prethodno putem društvenih mreža građane da zajedno pošalju poruku solidarnosti sa stanovnicima Kijeva i Ukrajine.

"Govorimo u teškim trenucima za narod Ukrajine, ali moram reći da sam ponosan na Sarajevo i građane koji su došli da iskažu solidarnost", poručio je Halilović.

Podsjećajući da je Sarajevo tokom ratnih devedesetih godina bilo pod opsadom, Halilović je kazao da je bitno da grad s takvim iskustvom pošalje poruke mira i solidarnosti.

Ajna Jusić, predsjednica Udruženja Zaboravljena djeca rata, kazala je da je antiratni protest u Sarajevu došla kako bi poručila da je na strani pravde i mira.

"Iskreno od srca zelim da se ovaj rat zaustavi jer smo i mi u BiH to itekako dobro osjetili. I danas, 30 godina poslije, živimo s tim posljedicama i jos uvijek se nismo digli. Važno mi je da mi kao građani ove države, bez obzira na ovu politiku i političare koji nas vode, pokažemo da smo mi i dalje solidarni ljudi koji vjeruju u bolje sutra", naglasila je.

Na skup protiv rata u Ukrajini, građani Sarajeva došli su sa transparetima na kojima su, među ostalim, poruke: "Sarajevo razumije" i "Stop imperijalizmu".

Građani Sarajeva poručuju da je antiratna pozicija jedina opcija
Građani Sarajeva poručuju da je antiratna pozicija jedina opcija

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je invaziju na Ukrajinu 24. februara, nakon čega su zapadne zemlje uvele niz sankcija protiv Rusije.

Evropsko vijeće je 24. februara odobrilo nove sankcije protiv Rusije, koje obuhvataju financijski sektor, oblast energetike i transporta, robu dvostruke namjene, kao i kontrolu i financiranje izvoza, viznu politiku i dodatne liste ruskih pojedinaca.

Prethodno su, istog dana, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države (SAD) objavile nove pakete sankcija za Rusiju, koje se mahom odnose na bankarski sektor i pojedince.

XS
SM
MD
LG