Dostupni linkovi

Sarajevo: Ugledati se na Majku Terezu


Spomenik Majci Terezi, Sarajevo

Agnes Gonxha Bojaxhiu, poznatija kao Majka Tereza, bi slavila 106. rođendan. Časna sestra albanskoga porijekla postala je simbolom mira zbog svoje brige za siromašne i bolesne. Veći dio redovničkog života provela je u indijskoj Kalkuti, kada se i odlučila potpuno posvetiti pomaganju siromašnima.

Osnovala je svoj red Misionarke ljubavi, koje i danas imaju oko 5.000 članova i djeluju u 600 misija, škola i skloništa u 120 država svijeta.

Za svoj rad Majka Tereza dobila je brojne međunarodne nagrade, među kojima je najistaknutija Nobelova nagrada za mir još 1979 godine.

U Sarajevu je prošle godine postavljen kip Majke Tereze ispred Crkve sv. Josipa na Marijin-Dvoru.

Detalj spomenika Majci Terezi u Sarajevu
Detalj spomenika Majci Terezi u Sarajevu

Donator kipa je bivši ambasador Republike Albanije u BiH Flamur Gashi je odlučio da ostavi neki trag u Sarajevu u kojem je živio više od četiri i po godine.

"Kad sam razmišljao šta je najbolje za Sarajevo, koja je najbolja poruka, odlučio sam da je to kip majke Tereze. Hvala Bogu, poslije osam mjeseci majka Tereza je ovdje u centru grada Sarajeva kao poruka za dobrobit svih građana BiH, bez razlike na vjeru, naciju...", rekao je tada Gashi.

Građani Sarajeva ponosni su što se spomenik osobe koja je bila uzor dobrote nalazi baš u njihovom gradu.

Majka Tereza umrla je 5. rujna 1997. u Kalkuti. Dana, 19. oktobra.2003. papa Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom. Papa Franjo trebao bi je proglasiti svetom iduće nedjelje 4. septembra.

(RSE/Video: Otkriven kip Majke Terezije, Sarajevo, 2015.)

  • 16x9 Image

    Aida Đugum

    Nakon iskustava u printanim i elektronskim medijima, uključujući BH Radio 1, u maju 2007. pridružila se ekipi RSE, gdje obavlja poslove novinara-reportera za radijski program i emisiju TV Liberty.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG