Dostupni linkovi

Posmrtni ostaci žrtava genocida stigli u Potočare


Tabuti s posmrtnim ostacima 136 žrtava stigli u Potočare
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

U Potočare je u četvrtak popodne doveženo 136 tabuta sa posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici.

Kao i prethodnih godina neke porodice će i ove godine ukopati tek dijelove tijela svojih najbližih.

Tabuti će u petak naveče iz fabrike Akumulatora biti prenešeni i kod Musale u Memorijalni centar Potočari gdje će 11. jula biti obavljena dženaza.

Konvoj kamiona je krenuo u četvrtak ujutro iz Visokog, a na putu ka Potočarima građani Sarajeva ispratili su posmrtne ostatke u tišini koju su presijecali samo teški jecaji:

Na tužnu dvadestu godišnjicu genocida, više šesnaestogodišnjaka, naći će svoj smiraj. Svaka četrnaesta žrtva ukopana u Potočarima je dijete, kaže Šuhra Sinanović, predsjednica Udruženja “Žene Podrinja“.

„Možete zamisliti, sad bi bili pravi ljudi. Imali bi 36 godina, porodicu. Za dva dana njihove porodice će ih spustiti u vječiti smiraj, a to je mjesto Potočari.“

Žene, majke, sestre, najbliži članovi onih koji će u subotu biti ukopani u Potočarima, pokušavali su dotaknuti kamion s njihovim tijliema, zakačiti poneki cvijet. Teško pronalaze riječi.

Sarajevo ispratilo srebreničke žrtve
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Prije dvanaest godina obavljen je prvi ukop i to 600 identificiranih žrtava genocida iz 1995. godine. I svakog jula, tuga je ista ali sada obavijena razočarenjem što u UN nije usvojena Rezolucija o Srebrenici.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je kazao:

„U ovoj rezoluciji koja je jučer vetom odbijena nije prozvan nijedan narod, nijedna država, samo je rozvan genocid, pa je spremnost da se i dalje negira, meni zaista nejasna i nepojmljiva.“

Ambasadorica SAD u BiH Mauren Cormack je rekla:

„Pošto sam i sama majka, ne mogu zamisliti kroz koje patnje i kroz koje boli su prolazile majke, ne samo prije dvadeset godina, nego sve ove godine, dok pokušavaju da dođu do ostataka svojih najmilijih.

Zaista mi je srce slomljeno zbog onoga što se jučer dogodilo u Ujedinjenim nacijama, što nije usvojena Rezolucija o Srebrenici, no također želim reći da to ne mijenja ništa u vezi naše posvećenosti žrtvama Srebrenice“, istakla je ambasadorica Cormack.

Kao i svih prethodnih godina, veliki broj Sarajlija i građana iz drugih mjesta, odalo je počast ubijenim Srebreničanima. Neki od njih kažu:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović je poručio:

"Srebrenica je planetarna tragedija prema kojoj se vidio odnos svijeta.Imamo prijatelje koji razumiju našu bol i komšije koji istu tu bol ne razumiju.

XS
SM
MD
LG