Dostupni linkovi

Na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu 235 filmova iz 62 zemlje


Sarajevo Film Festival počinje 12. a završava 19. augusta 2022.

Tokom ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala (SFF), čije će 28. izdanje biti svečano otvoreno 12. augusta, publika će imati priliku pogledati 235 filmova iz 62 zemlje u 19 programa.

Za prvu nagradu Srce Sarajeva u Takmičarskim programima SFF-a takmičit će se 51 film, u četiri takmičarske selekcije - igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma.

Danski glumac Mads Mikkelsen gost je ovogodišnjeg, 28. Sarajevo Film Festivala i bit će mu uručeno Počasno Srce Sarajeva, za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Danski glumac je ovo priznanje dobio na 26. Sarajevo Film Festivalu (2020.), kojemu, zbog okolnosti izazvanih pandemijom korona-virusa, nije mogao prisustvovati.

Na Festivalu će 14. augusta u Ljetnom kinu biti prikazan film "Lov", u kojem Mikkelsen igra glavnu ulogu.

Počasno Srce Sarajevo bit će uručeno i američkom glumcu, reditelju i dramskom piscu i autor Jesseju Eisenbergu.

Eisenberg će u Sarajevo predstaviti svoj rediteljski dugometražni prvijenac "Nakon što spasiš svijet".

Direktor SFF-a Jovan Marjanović istaknuo je da je ove godine novina predfestivalska projekcija radne verzije filma Jasmile Žbanić o legendarnom direktoru poduzeća Energoinvesta i gradonačelniku Sarajeva Emeriku Blumu.

"Bit će prikazana radna verzija filma Jasmile Žbanić, uz besplatan ulaz i uz poziv svima da sudjeluju u završavanju ovog filma", kazao je Marjanović.

On je dodao da su se odlučili za prikazivanje radne verzije filma kako bi i građani koji imaju potrebne materije mogli da se uključe i pomognu u nastanku filma.

U okviru programa Open Air koji privlači i najveći broj publike, bit će prikazano osam filmova.

Ovaj program otvara film "Trougao tuge" švedskog reditelja Rubena Östlunda, a zatvara ga film bh. reditelja Pjera Žalice "Praznik rada".

Direktor SFF-a Jovan Marjanović naglašava da će priliku za gledanje filmova građani Sarajeva imati na više lokacija.

Direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda navodi važnost Sarajevo Film Festivala za razvoj turizma u Kantonu, pa i u BiH.

Naglašava da će prema statističkim podacima ove godine biti rekordna turistička sezona, te da veliki dio zasluga pripada tom festivalu.

"Slika Sarajeva koja u tih sedam festivalskih dana ide u sve dijelove svijeta je nešto što je neprocjenjivo. Ponosni smo što smo dugogodišnji partner Sarajevo Film Festivala i partner nagrade Srce Sarajeva za najbolji igrani film.

Zajedničkim radom i zalaganjem šaljemo sliku Sarajeva kao regionalnog filmskog i kulturnog centra i kao mjesta odlične zabave i izuzetnog gostoprimstva", podvlači Magoda.

Za filmove u programu 28. Sarajevo Film Festivala u prodaji su online ulaznice, koje se mogu kupiti putem web stranice Sarajevo Film Festivala.

XS
SM
MD
LG