Dostupni linkovi

Potvrđena optužnica protiv liječnika u Sarajevu zbog korupcije


Opća bolnica "Prim dr. Abdulah Nakaš", Sarajevo

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv medicinskih radnika Dragiše Đogovića, Eldine Handžić, Emira Barakovića i Harisa Pandže, koja ih tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Optuženi su da su na poziciji medicinskih radnika, od januara do kraja juna 2019. godine, od pacijenata Opće bolnice "Prim dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu, u više navrata uzimali novac za zdravstvene usluge mimo redovne blagajničke procedure.

"Optuženi su uz prethodni dogovor saopćavali pacijentima da su dužni platiti obavezne participacije za medicinske usluge i da to mogu učiniti na blagajni bolnice ili ambulanti lično njima", saopćilo je Tužilaštvo Kantona Sarajevo (jednog od deset kantona u Federaciji BiH).

Kako je navedeno u optužnici, nakon što su pacijenti pristajali na plaćanje u ambulanti, u uvjerenju da plaćaju naknadu za obavljenu medicinsku uslugu, predavali su novac, najčešće Eldini Handžić ili su ga spuštali na stol u ambulanti, u prisustvu Dragiše Đogovića, Emira Barakovića ili Harisa Pandže.

Pri tome, pacijentima nisu izdavane nikakve specifikacije ili potvrde o uplatama, a novac su optuženi prisvajali za sebe.

U optužnici je postupajuća tužiteljica predložila da se na glavnom pretresu saslušaju 44 svjedoka, te vještak ekonomske struke.

Predviđeno je, također, izvođenje 221 materijalnog dokaza, uključujući i izvođenje dokaza pribavljenih posebnim istražnim radnjama koje su provodili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) KS.

XS
SM
MD
LG