Dostupni linkovi

Sarajevo bez novog gradonačelnika


Sa sjednice Gradskog vijeća 12. marta 2013.
Sa sjednice Gradskog vijeća 12. marta 2013.
Četiri mjeseca nakon potvrđivanja izbornih rezultata, Sarajevo još uvijek nema novog gradonačelnika.

Na konstitiurajućoj sjednici Gradskog vijeća koja je uz pauze trajala osam sati, nijedan od predloženih kandidata nije ostvario potrebnu većinu glasova ukupnog broja gradskih vijećnika.

Kandidati za gradonačelnika Sarajeva - Igor Kamočaji (SDP) i Stjepan Kljuić (SDU) - i nakon drugog kruga imali su izjednačen broj glasova, po 12, zbog čega je sjednica prekinuta bez izbora prvog čovjeka grada.

Treći kandidat Jakob Finci (Naša stranka) nakon prvog kruga glasanja imao je tek tri glasa vijećnika iz stranke koja ga je predložila, zbog čega nije ušao u drugi krug u kojem je Naša stranka ostala suzdržana.
Jakob Finci
Jakob Finci

Predsjednik Naše stranke Deniz Gratz kazao je novinarima nakon konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva kako će od stranaka parlamentarne većine u Gradskom vijeću ponovno zatražiti da se podrži njihov kandidat Jakob Finci.

“Mi smo iskreno žalosni što Sarajevo nije pokazalo ono lice koje zaslužuje i kojim se hvali. Žalosno je da gospodin Finci dobije svega tri glasa. I dalje smatramo da je on i profesionalno i moralno najbolji kandidat za gradonačelnika, osoba koja bi ujedinila Sarajevo i bila prihvatljiva svim građanima Sarajeva”, istakao je Gratz.

On je poručio kako Naša stranka neće ulaziti u političke trgovine, kazavši kako bi izbor Jakoba Fincija koji je pokrenuo priču oko diskriminiranja “ostalih” bila svojevrsna poruka, ne samo Sarajevu već cijeloj Bosni i Hercegovini, no to se “očito nije željelo shvatiti”.

Iz Socijaldemokratske unije BiH takođe su najavili da će njihov kandidat i dalje biti Stjepan Kljuić.

“Narednih sedam dana pokušaće se napraviti neka parlamentarna većina koja će omogućiti izbor Stjepana Kljuića ili Igora Kamočajia. Gospodin Finci evidentno nema dovoljno glasova da postane gradonačelnik Sarajeva. S druge strane, ne stoje izjave iz Naše stranke da je danas ugrožena bilo čija etnička pripadnost s obzirom da su sva tri kandidata iz reda “nebošnjaka”, dok je Gradsko vijeće po prvi put suočeno sa izborom više kandidata, što jesu demokratski principi”, kazao je Miro Lazović, potpredsjednik SDU BiH.

Lazović je dodao i kako će SDU uskoro zatražiti donošenje Zakona o direktnom izboru gradonačelnika i za Sarajevo, kako bi prvog čovjeka grada na narednim izborima birali direktno građani.
Sa sjednice Gradskog vijeća 12. marta 2013.
Sa sjednice Gradskog vijeća 12. marta 2013.

U srijedu će biti zakazan Kolegij Gradskog vijeća na kojem će biti utvrđen datum nove sjednice Gradskog vijeća Sarajeva na kojoj će vijećnici ponovo birati gradonačelnika.

Sekretar Gradskog vijeća Grada Sarajeva Safet Krajišnik potvrdio je novinarima da procedura izbora gradonačelnika počinje ispočetka.

“Procedura počinje ispočetka, što znači da svi kandidati za koje se danas glasalo mogu ponovno biti predloženi. Prijedloge može podnijeti bilo ko od vijećnika, dok je za izbor gradonačelnika potrebna većina glasova ukupnog broja gradskih vijećnika”,
pojasnio je Krajišnik.

Obzirom da su političke stranke najavile kako i dalje ostaju kod istih kandidata za izbor gradonačelnika, Gradsko vijeće bi se moglo naći u svojevrsnoj pat poziciji, no Krajišnik vjeruje da će stranački pregovori u narednih sedam dana to preduhitriti i da će Sarajevo prvi put nakon rata dobiti gradonačelnika koji nije iz reda bošnjačkog naroda.

Inače, u prvom dijelu sjednice izabrano je i rukovodstvo Gradskog vijeća Grada Sarajeva. Za predsjedavajućeg vijeća imenovan je Sabahudin Delalić iz reda bošnjačkog naroda (SDA), dok su njegovi zamjenici Miro Lazović iz reda srpskog naroda (SDU) i Gradmir Gojer iz Stranke za BiH, koji je bio ujedno i jedini kandidat na ovu poziciju iz reda hrvatskog naroda.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG