Dostupni linkovi

Saradnjom parlamenata regiona lakše prema EU


Konferencija predsednika parlamenata zemalja i članica Jadransko jonske inicijative, Beograd, 26. april 2012.
Konferencija predsednika parlamenata zemalja i članica Jadransko jonske inicijative, Beograd, 26. april 2012.
Unapređenje parlamentarne saradnje jedan je od prioriteta zemalja regiona koji može pomoći da države koje teže Evropskoj uniji lakše dostignu taj cilj, ocenili su učesnici desete konferencije predsednika parlamenata zemalja članica Jadransko - jonske inicijative koja se održava u Beogradu.

Učesnici sastanka u Beogradu konstatovali su da unapređenje parlamentarne saradnje zemalja regiona može značajno da poboljša stepen bilateralnih odnosa, posebno na ekonomskom planu.

Slavica Đukić Dejanović, predsednica Skupštine Srbije, izjavila je da je to pitanje važno za sve države regije jer je perspektiva i razvoj privrede, turizma i kulture.

„Srbija svoju budućnost vidi u zajednici sa drugim državama Evrope, ali i saradnji sa svim državama sveta. Pre svega snažno podržavamo stabilnost u regionu i razvoj dobrosusedskih odnosa. Zalažemo se i za podsticanje, unapredjenje i razvijanje aktivnosti u stvaranju povoljne ekonomske situacije, ali i političke klime saradnje u regionu koja je neophodna za sve druge komunikacije koje postoje među našim državama i parlamentima.“

Milorad Pupovac, predsednik Odbora za spoljne poslove Sabora Hrvatske, rekao je da bi podsticaj za regionalnu kooperaciju trebalo da bude i činjenica da ona pruža mogućnost za ostvarivanje važnih ciljeva.

Konferencija Jadransko-jonske inicijative, Beograd, 26. april 2012.
Konferencija Jadransko-jonske inicijative, Beograd, 26. april 2012.
„Oni su sa jedne strane stvar vrlo očitih ekonomskih i gospodarskih interesa. Mi u ovoj regiji imamo nedvojbeno vlasništvo nad evropskom perspektivom, budućnošću i vrijednostima u ovom dijelu svijeta. I to nam pripada, ne samo kao neotudjiva obaveza, nego istovremeno i kao sastavni dio naše pozicije unutar Evropske unije. I Hrvatska sa punom sviješću ističe spremnost da pomogne daljni proces evropeizacije.“

Milorad Živković, predsedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine, konstatovao je da su odnosi u regiji kompleksni i da svako zalaganje za saradnju predstavlja istinski korak napred.

„Mislim da na polju regionalne saradnje, na žalost, parlamenti nisu dali sve od sebe. Jer očekivani rezultati svih usvojenih potpisanih dokumenata nisu u potpunosti ostvareni ili su vrlo skromni. Možda bi bilo dobro da malim koracima dođemo do velikog zadanog cilja kojem svi stremimo. Da se svakodnevno posvetimo ispunjavanju mnoštva malih ciljeva koji našim građanima čine život jednostavnijim i jeftinijim a region jačim i povezanijim“, naveo je Živković.

Ranko Krivokapić, predsednik Skupštine Crne Gore, rekao je da saradnja i delovanje parlamenata mogu biti najsnažniji način budjenja novih nada i konkretnih aktivnosti.

„Regionalna saradnja je upravo i zahtijev ovog dijela jadransko-jonskog prostora i i najveća šansa za nas da kroz model novih odnosa, i novog oblika reintegracije na vrijednostima Evropske unije, unaprijedimo naše odnose. I pored negativnih iskustava iz devedesetih, baštinimo puno zajedničkih pozitivnih iskustava iz decenijskog zajedničkog života. Ovi susreti su prilika za podsjećanje na dobra zajednička iskustva, na te vrijednosti koje su nas nekada ujedinjavale a koje mogu biti osnov za novo povjerenje i za reintegraciju na novim osnovama“, rekao je Krivokapić.

Na sastanku u Beogradu predloženo je i da se u skupštinama zemalja regiona formiraju stalne delegacije koje bi radile na jačanju parlamentarne saradnje.
XS
SM
MD
LG