Dostupni linkovi

Saradnja policija ključna u borbi protiv kriminala


Konferencija o sajber kriminalu u Budvi, foto: Jasna Vukićević
Konferencija o sajber kriminalu u Budvi, foto: Jasna Vukićević
Na skupu kojim se u Budvi obilježava 10. godišnjica Asocijacije policija Jugoistočne Evrope pod nazivom Konferencija o sajber kriminalu okupila je čelne predstavnike INTERPOL-a, EUROPOL-a i policija regionalnih zemalja.

Njihova saradnja je samo tokom prethodne godine rezultirala sa 50 miliona pasoških provjera u zemljama Jugoistočne Evrope, a po prvi put će se ovog ljeta na crnogorskim granicama oformiti evropsko-crnogorski timovi koji će kontrolisati granične prelaze.

Skup policijskih čelnika je i prilika da ih upitamo koliko su zadovoljni regionalnom saradnjom?

Prvi put su se na jednom skupu našli generalni sekretar INTERPOL-a i predsjednik Međunarodne asocijacije šefova policija. Njihov domaćin je bio premijer Igor Lukšić.

"Naš cilj je da se profesionalno i odgovorno uključimo u borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, sajber kriminala, terorizma, borbe protiv trgovine narkoticima i drugih teških krivičnih djela koji predstavljaju globalne i regionalne rizike. Ove aktivnosti ne možemo i ne provodimo sami", kaže Lukšić.
Naš cilj je da se profesionalno i odgovorno uključimo u borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, sajber kriminala, terorizma, borbe protiv trgovine narkoticima i drugih teških krivičnih djela koji predstavljaju globalne i regionalne rizike, istakao je premijer Crne Gore Igor Lukšić.


A kako to izgleda u praksi - objasnio je generalni sekretar INTERPOL-a Ronald Nobl koji je ukazao na direktnu razmjenu regionalnih carinskih i obavještanijih službi sa podacima INTERPOL-a, koja je samo prošle godine omogućila da zemlje regiona izvrše 50 miliona pasoških provjera, što je dovelo do više od 3 hiljade hit alarma u INTERPOL-u

"U praksi to znači da crnogorski službenik policije stoji na bilo kojem graničnom prelazu u vašoj zemlji ima direktan pristup ka 32 miliona dokumenata koji se nalaze u INTERPOL-ovoj bazi podataka ukradenih, izgubljenih putnih isprava, kako bi se postarali da niko ko pokušava da uđe u vašu zemlju ne nosi ukradenu putnu ispravu ili izgubljenu putnu ispravu koja je kao takva registrovana od strane jedne od 163 zemlje članice koje doprinose toj INTERPOL-ovoj bazi podataka. To takođe znači da policijski službenik iz hrvatske jedinice Kobra, ili saobraćajna policija mogu momentalno da provjere da li vozilo koje su zaustavili radi provjere da li je prijavljeno kao ukradeno od strane jedne od 129 zemalja koje dostavljaju podatke o ukradenim vozilima u interpolovu relevatnu bazu. Takođe, to znači da službenik granične policije koji radi na nekom graničnom prijelazu u Albaniji može da provjeri da li osoba koja pokušava da uđe u zemlju se potražuje od strane jedne od 190 INTERPOL-ovih zemalja članica", naveo je Nobl.

Steže se obruč oko Šarića

Kako policijska saradnja funkcioniše među zemljama regiona, pitali smo direktora policije Srbije Milorada Veljovića koji očekuje da uskoro bude pomaka u rješavanju ubistava čiji tragovi vode do Crne Gore i Srbije.
Milorad Veljović
Milorad Veljović

"Ubijeđen sam da će mnoga ta krivična dela biti rasvetljena najkasnije za par mjeseci jer u suprotnom nemamo napredak dok ta krivična dela ne budemo rasvetlili. Mislimo na ubistva koja su vezana za Beograd i ovde u Crnoj Gori. U slučaju Ivana Šćepanovića mi i dalje imamo intezivnu saradnju sa kolegama iz Španije i siguran sam da ćemo kroz tu saradnju rasvijetliti još par krivičnih dela, ali dok određene analize u Španiji i Srbiji ne budu odrađene mi u ovom trenutku ne možemo otkrivati sve to. Ali siguran sam da će biti rezultata kada te analize budu završene do kraja", istakao je Veljović.

Direktor policije je rekao da se "steže obruč" i oko odbjeglog Darka Šarića. Veljović, međutim kaže da nema informacije da je viđen u Južnoj Africi, kako je ranije objavljeno u medijima u Srbiji.

"Mislim da se steže obruč oko njega (Šarića). Ostajem pri ranijoj ocjeni da će on, ipak, doći sam pred lice pravde", rekao je on.

Vršilac dužnosti direktora Uprave policije (UP) Božidar Vuksanović je nešto uzdržaniji u javnim obećanjima o skorašnjem rješavanju nerasvijetljenih ubistava u Crnoj Gori, ali potvrđuje da je osnovao timove koji će se baviti pojedinačnim slučajevima. Kada je riječ o regionalnoj saradnji Vuksanović očekuje otvorenost i punu saradnju zemalja regiona.

"Izbjegao bih da komentarišem izjave svojih kolega, a rekao sam da bi sve profesionalne informacije bilo dobro da ih stavimo na sto, da ih pogledamo zajednički i da kao tim preduzimamo sve incijative u svakom pravcu. Bićemo dio tima, ne samo kada je Šarić u pitanju, već i kada je u pitanju bilo koji kriminalac i kriminalna radnja. Sve podatke koje dobije crnogorska policija proslijediće srpskoj, koja potražuje Šarića. Sve informacije koje dobijamo preko naše kancelarije Interpola proslijeđivaćemo Srbiji i naravno ako se Šarić nađe na teritoriji Crne Gore odlučno ćemo postupiti u skladu sa potjernicama koje su raspisale određene međunarodne službe", naglasio je Vuksanović.

Jedan od rezultata konferencije o sajber kriminalu i skupštine šefova policija regiona biće po prvi put evropsko crnogorski timovi za provjeru pri prelasku crnogorske granice.

"Ovdje ćemo prvi put u Crnoj Gori i po drugi put uopšte imati timove koji će voditi računa o tome da ljudi koji dolaze ovdje to rade u skladu sa zakonom", kazao je direktor EUROPOL-a Rob Vejnrajt.
XS
SM
MD
LG