Dostupni linkovi

Saradnja pčelara regiona: Trud, znanje i ulaganje


Međunarodna izložba u Priboju
Međunarodna izložba u Priboju
Autor Danica Gudurić

Pčelari iz Srbije, BiH i Crne Gore koji su učestvovali na drugoj Međunarodnoj izložbi meda i proizvoda od meda u Priboju kažu da med prodaju od 8 do 10 evra po kilogramu i da se od proizvodnje meda može pristojno živeti, ali je potrebno dosta truda, znanja i novca da bi se ovaj posao isplatio.

Pčelari kažu da bez obzira što država nedovoljno stimuliše razvoj pčelarastva oni se snalaze kako znaju i umeju.

Izložba u Priboju
Izložba u Priboju
Na sajmu su pčelari iz Rudog, Višegrada, Goražda, Mojkovca, Pljevalja, Priboja, Prijepolja i ovo je odličan vid prekogranične saradnje.

"Nas ne interesuje politika, samo zdrav život i druženje. Razmenjujemo iskustva i pomažemo jedni druge", kaže Savo Mrdak, predsednik Udruženja pčelara Priboja koje je i oragnizator ove međunarodne izložbe.

Božo Kakuća iz Višegrada kaže da godišnje proizvede oko tone meda i podseća na nedovljnu iskorišćenost koju pruža blizina prekogranične saradnje i odlične uslove za pčelarski turizam:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00
Direktan link

Godišnja proizvodnja meda u Srbiji kreće se od 3.000 do 6.000 tona i ona se velikim delom plasira na domaćem tržištu. Srbija trenutno ima rastući trend u broju košnica, a jedan od razloga je nezaposlenost i kriza, gde veliki broj ljudi pokušava da nađe način da zaradi i preživi.

Izložba u Priboju
Izložba u Priboju
Profesionalni pčelari, koji od prodaje meda izdržavaju porodice, imaju minimum 100 košnica.

"Bavim se i proizvodnjom matica, a pravim i pčelarsku opremu. Od ovog se posla može i obogatiti a ne samo živiti. Od pčelarenja ja sam iškolovao svoje troje dece na fakultetu. Ali samo treba dosta raditi i voljeti ovaj posao", kaže Bogdan Novaković iz Rudog u BiH koji ima 120 košnica.

Milovan Mandić iz zlatarskog sela Vilovi je ove godine proizveo oko dve i po tone meda. Kaže da ako bi narod imao para, dobro bi se od ovog posla živelo.

"Pa i cena je slaba. Livadski med prodajem 800, bagremov 600, a suncokretov 400 dinara. Ne može skuplje. Za mnoge je i ovo skupo", kaže Mandić.

Dobitnik više republičkih i međunarodnih priznanja u proizvodnji meda i proizvoda od meda, Sveto Koldžić iz Priboja, za RSE kaže da se niko od ovog posla nije obogatio, ako se uzme u obzir kolika su ulaganja, ali može solidno da se živi.
XS
SM
MD
LG