Dostupni linkovi

Saobraćajni kolaps u Sarajevu zbog štrajka


Ilustracija
Javni prevoz u glavnom gradu BiH potpuno je obustavljen zbog štrajka radnika Gradskog saobraćajnog preduzeća. Građani su u utorak ujutro do odredišta morali pronaći drugi vid prevoza.

U gužvu se uključio i "Centrotrans" koji je uveo 15 autobusa na dvije gradske linije uz univerzalnu cijenu karte od 1 KM i Sarajevo taksi koji prevoze građane po cijeni od 1,80 KM.
Ilustracija

Iz Vlade KS poručuju, da su ispunili uslove zaposlenika GRAS-a, te da je štrajk neopravdan.

Iako su prije ponoći radnici GRAS-a rekli da neće stupiti u štrajk i da je došlo do usaglašavanja stavova, jutros je javni prevoz obustavljen. Nezadovolji radnici stupili su u štrajk, a zbog toga najviše ispaštaju građani Sarajeva:

‘’Gradsko saobraćajno preduzeće uvijek je bilo ovakvo i prije rata i tu popravke nema, tu samo treba konkurencija i ništa drugo.’’
‘’Sindikat, ako je državno preduzeće kao što jeste, onda ne smije uopšte da štrajkuje.’’
‘’Baš me zanima na koji način će obeštetiti one koji su kupili mjesečne karte, a nisu dobili prevoz.’’


Taksisti će sniziti cijene

Priliku je iskoristio Centrotrans, koji je uveo 15 autobusa na dvije najprometnije sarajevske linije.
Ilustracija

‘’Ovim brojem autobusa mi zadovoljavamo minimalne potrebe za prevozom i dalje ćemo nastojat da stavimo sve svoje autobuse, odnosno sve svoje kapacitete u službu građana’’, kaže izvršni direktor Centrotransa Ibrahim Kerla.

I Sarajevo taksi od podneva vozi na rutama kuda inače voze tramvaji i trolejbusi. Predsjednik Udruženja Sarajevo taksi Enver Suljagić, kaže da će taksisti prevoziti putnike po cijeni od 1,80 KM.

‘’Vozićemo po dva, tri ili četiri putnika po cijeni tramvajske karte sve dok se ne normalizuje stanje u gradskom prevozu, a ako ovo potraje i uđe u noć, sutra ujutro bismo mogli imati i blokadu svih raskrsnica u gradu Sarajevo taksija zato što su inspekcija i Ministarstvo za saobraćaj dozvolili da se na ulicama grada nađe 1500 taksista koji nemaju potrebnu dokumentaciju’’, kaže Suljagić.

Radnici Grasa traže hitno regulisanje zdravstvenog osiguranja, ali i dogovor o tome da sve institucije koje se finansiraju iz budžeta obavežu na kupovinu mjesečnih karata GRAS-a za svoje uposlenike. Radnici zahtijevaju i da im se što prije isplati avgustovska plata.

O zahtjevima radnika na vanrednoj sjednici raspravljala je Vlada Kantona Sarajevo. Ministar saobraćaja Haris Lulić trenutno je na sastanku sa sindikatom i upravom Grasa. Potpredsjednik sindikata Grasa Amir Muminović.

"Sastanak još uvijek traje. Koliko smo mi shvatili oni su predložili nešto slično onom što su i sinoć. Ne vjerujem da će to zadovoljiti radnike", kaže Muminović.
XS
SM
MD
LG