Dostupni linkovi

Saobraćaj u Srbiji otežan zbog snega


Nova Varoš
Nova Varoš

Saobraćaj u Srbiji od nedelje uveče je usporen i otežan zbog snega, saopštio je Auto-moto savez. Najviše snega prethodna dva dana palo je na području Dimitrovgrada, Pirota, Zaječara, Negotina, Sjenice, Kuršumlije, Gornjeg Milanovca i Ivanjice.

Zimske službe u Dimitrovgradu, uspele su da se probiju do najudaljenijih sela na Staroj Planini, dok zbog dubokog snega i neraščišćenih puteva, pojedine škole na Suvoboru, u Opštini Gornji Milanovac neće raditi.

Zbog snega koji je padao protekle noći, niskih temperatura i neraščišćenih puteva, na Suvoboru u okolini Pranjana, đaci danas neće imati nastavu kaže za Radio Slobodna Evropa Zoran Pantović direktor škole u Pranjanima. Ova škola ima 229 učenika od kojih u matičnoj školi u Pranjanima nastavu pohađa 120 đaka, dok 109 učenika ide u isturena seoska odeljenja.

Neće raditi isturena odeljenja u selima Kamenica, Brezna, Srezojevci, Teočin, Koštunići, Gojna Gora i Bogdanica. Temeratura je jutros oko minus pet stepeni, a snega ima od 30 do 40 centimetara, a na pojedinim mestima u Teočinu nanosi su i do jednog metra”, kaže Pantović.

Visina snežnog pokrivača u Ivanjici od sinoć je porasla jer je sneg ponovo padao pojačanim intezitetom.

Stanje na putevima u višim predelima oko Ivanjice je problematično, iako je većina putnih pravaca prohodna, kretanje je maksimalno otežano pa su putari sinoć savetovali da se ne kreće u pravcu Golije, gde su smetovi i do metar visine.

I u opštini Dimitrovgrad na granici sa Bugarskom u protekla dva dana napadalo je oko 40 centimetara snega, ali su u ponedeljak ekipe zimske službe uspele da se probju i do najudaljenijih sela na Staroj Planini, kaže za naš program Zoran Đurov, predsednik te opštine.

“Prohodni su svi putevi. Prvo smo raščistili prioritetne pravce u gradskom jezgru, a nakon toga kompletna mehanizacija je upućena prema planinksom području na Staroj Planini, prema severu opštine i prema južnom delu, tako da za sada nemamo većih problema. Snabdevanje građana je normalno i od jutros od sedam sati, od kada sam na poslu, nisam imao nijedan poziv ni primedbu”, kaže Đurov.

Snow in Nova Varos
Snow in Nova Varos

Nanosi do dva metra

U ponedeljak je najhladnije u Sjenici. Na Pešterskoj visoravni u selu Karajukića Bunari, temperatura se spustila na 12 podeok ispod nule a sneg i dalje pada i duva jak vetar, naglašava Danka Djogović, koja vodi meteorološku stanicu u ovom mestu.

I u selu Ursule duva jak vetar, pa smetovi dostižu visinu i do dva metra kaže meštanin Bajro Muhović.

„Ovde više kuće, na previji, ima ga sigurno i preko dva metra u smetu. Duva jak vetar, hladno je. Teško je da dodjemo i do štale da nahranimo stoku .Situacija bit' gora ne može nego što jeste:"

Mehanizacija je angažovana na čišćenju svih putnih pravaca ali zbog vetara koji stvara nanose na pojedinim deonicama se privremeno čišćenje obustavlja, pojašnjavaju u Direkciji za izgradnju Sjenica.

U novovaroškoj opštini ne radi škola u Gornjoj Beloj Reci. Direktor Direkcije za izgradnju Miroljub Šaponjić kaže da je najteža situacija u selima pod Javorom gde su snežni nanosi oko jednog metra.

„I pored toga što se putevi redovno čiste, niske temperature i vetar stvaraju snežne nanose, a najteže je u Jasenovu, Trudovu, kao i na Zlataru u selima Miševići i Božetići gde snežni nanosi na pojedinim mestima su preko jedog metra."

Glavni regionalni put Nova Varoš, Sjenica, Novi Pazar je prohodan ali se zbog povremenih snežnih nanosa i klizavih kolovoza vozačima savetuje oprezna vožnja .

U ostalim delovima Srbije sneg uglavnom otežava saobraćaj i izaziva kašnjenja u autobuskom prevozu, ali je, prema informacijama u ponedeljak ujutro stanje pod kontrolom.

XS
SM
MD
LG