Dostupni linkovi

Polovni dijelovi za vozila više ne mogu lako u BiH


Ilustrativna fotografija

U Bosni i Hercegovini se od pre tri dana ne mogu uvoziti dijelovi za motorna vozila koji nemaju sve potrebne certifikate da su prošli testiranja i kontrole u skladu sa važećim evropskim i BiH pravilnicima.

U prvom krugu, strožim kontrolama podlijegaće oni dijelovi koji se koriste za povećanje bezbjednosti vozila u saobraćaju, a nadležni tvrde da to neće uticati na cijene dijelova.

U BiH su se do sada uvozili dijelovi i oprema za vozila bez kontrole certifikata koji garantuju da su prošli takozvanu homologacijsku kontrolu usklađenosti sa važećim standardima i pravilnicima koji se primjenjuju u Evropskoj uniji.

To od 1. septembra to nije moguće, a Ministarstvo komunikacija i transporta već je sačinilo spisak dijelova i opreme koji će podlijegati provjerama, kaže Zoran Andrić, pomoćnik ministra komunikacija i transporta BiH.

"Danas kvalitet dijelova koji se uvoze ne podliježe nikakvoj provjeri te se ministarstvo odlučilo za jedan set tih dijelova, uređaja i opreme za motorna vozila. U ovom trenutku ne provjeravaju se svi dijelovi koji se uvoze već samo oni dijelovi koji direktno utiču na bezbjednost saobraćaja a to se tiče prije svega sijalica, zaštitnih stakala, pneumatika, kočionih obloga i pločica, dječijih sjedalica i tako dalje", kaže Andrić

'Uvozi se sve i svašta'

Drago Talijan iz Centra za motorna vozila, koji je nosilac konzorcijuma koji obavlja administrativne poslove u oblasti homologacije u BiH, kaže da su ove provjere vrlo važne jer se na tržište BiH uvozi sve i svašta.

"Može se desiti da nešto ima fizičku sličnost sa originalnim dijelom, ali da nema svojstva koja treba da ima dio koji je usklađen sa određenim UNECE (Ekonomska komisija za Evropu Ujedinjenih nacija) pravilnicima", kaže Talijan.

Automehaničar iz jednog certifikovanog banjalučkog servisa koji nije želio da otkriva svoj identitet kaže da je najviše dijelova koje ugrađuju na zahtjev klijenata nekvalitetno, ali da građani to biraju zbog niže cijene.

"Ljudi gledaju da jeftinije prođu pa onda kupuju te da tako kažem malo jeftinije dijelove, obično kupuju te 'kineske' ili pazare na otpadu i onda mi kao mehaničari kao majstori imamo velikih problema što takve dijelove po dva-tri puta skidamo i ugrađujemo. Ponekad se potrefi da je neki dobar pa bude neko vrijeme a neki ne i uglavnom to je problem najveći. Ipak imamo i dosta klijentele koja ugrađuje baš originalne dijelove i tu onda nemamo problema što se tiče ugradnje i kvaliteta", rekao je automehaničar iz Banjaluke.

Uvezeno deset miliona kilograma dijelova

Čitav postupak provjere uvoznih dijelova radiće se elektronski u jedinstvenom informacionom sistemu u koji će se prijavljivati uvoznici a postupak je vrlo jednostavan i ne predstavlja im dodatne troškove pojašnjava Talijan.

"Kada uvoznik dolazi sa dijelom na tržište u BiH on treba da ima i dokaz da je taj dio prošao homologacijsko ispitivanje i da ima homologacijsko saopštenje. Na samom dijelu treba da bude otisnuta homologacijona oznaka i na osnovu toga moći će da se vrši i identifikacija i kontrola stanja na samom tržištu", pojašnjava Talijan.

Ne propustite da pročitate:

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH za sedam mjeseci ove godine u zemlju je uvezeno više od deset miliona kilograma različitih dijelova i opreme za motorna vozila vrijednih preko 90 miliona maraka (45 miliona evra) koji nisu prošli bilo kakve kontrole.

Sagovornici RSE ističu da će sa novim pravilima dijelovi koji se ugrađuju u automobile u BiH biti sigurni isto onoliko koliko su sigurni i u drugim dijelovima Evrope.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG