Dostupni linkovi

Protesti protiv rudnika u Sanskom Mostu dok traje sjednica Opštinskog vijeća


Protesti mještana u centru Sanskog Mosta 23. januar 2024.
Protesti mještana u centru Sanskog Mosta 23. januar 2024.

Grupa građana okupljena oko Inicijative "Život na uglju" koja se bori protiv eksploatacije uglja u Sanskom Mostu, okupila se 23. januara na mirnom protestu u centru grada.

Mirnim okupljanjem građani žele skrenuti pažnju na dugogodišnje probleme koje izaziva eksploatacija uglja u Sanskom Mostu.

Istovremeno, održava se tematska sjednica Opštinskog vijeća na kojoj se raspravlja o eskploataciji uglja u toj opštini.

"Mi ćemo tražiti od Opštinskog vijeća da povuku saglasanost za davanje koncesije. Mi ćemo iznijeti na Vijeću koje su sve neke nepravilnosti oko općih akata, gdje ima nepravilnosti u odlukama, koncesionom ugovoru, gdje se ne izvršava ugovor po odredbama ugovora, ima nepravilnosti i u dozvolama, kao što je eksploataciona dozvola. Nepravilnosti na terenu je sijaset“, rekao je za Radio Slobodna Evropa Samir Cerić, predstavnik Inicijative"Život na uglju".

Rudnik mrkog uglja (RMU) Kamengrad, gdje se vrši iskopavanje, je privatizovan 2013. godine.

Kompanija "Lager" je koncesiju za iskopavanje uglja na tom području dobila 2015. godine i to na površini od preko hiljadu hektara.

Iz kompanije Lager za RSE su ranije kazali kako se pridržavaju svih zakona i propisa, te dodaju da je "saradnja sa mještanima korektna".

Pravo za iskopavanje uglja, kako tvrde neki mještani i ekološka udruženja, ova kompanija je dobila bez saglasnosti prethodnog nosioca tog prava firme Rudnik mrkog uglja Kamengrad.

Kažu kako nije provedena ni javna rasprava sa mještanima.

Opštinsko vijeće Sanskog mosta dalo je saglasnost zajedno sa Vladom Unsko - sanskog kantona i općinom za koncesiju kompaniji Lager.

U 2022. godini iskopano je 700.000 tona uglja na području rudnika u blizini Sanskog Mosta.

Ugalj je plasiran na tržište Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije, kažu za RSE iz kompanije "Lager", koja je jedna od poslovnih partnera Elektroprivrede Bosne i Hercegovine.

Čekamo kad će nas zatrpati: Život na ivici bh. rudnika u 'skladu s propisima'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:09:24 0:00
XS
SM
MD
LG