Dostupni linkovi

Šansa ze ekonomski oporavak Srebrenice


Srebrenica
Srebrenica

U Srebrenici se obavljaju posljednje pripreme za održavanje prve investicijsko razvojne konferencije. Očekuje se dolazak oko 300 zvanica iz zemalja regije, te međunarodne zajednice. Ovom prilikom prezentovaće se projekti čijom bi realizacijom došlo do ekonomskog oporavka Srebrenice i vraćanja na nivo od prije tridesetak godina, kada je bila među pet najrazvijenijih opština u Bosni i Hercegovini.

Osamdesetih godina prošlog vijeka Srebrenica je važila za izuzetno razvijen grad. Koristili su se prirodni resursi – mineralne vode, ruda i šume i na bazi toga svako ko je htio raditi imao je zaposlenje. O tom vremenu priča Sead Đanić, tadašnji predsjednik opštine Srebrenica.

Na bazi tih resursa, naša opština se i razvijala. U to vrijeme bilo je 9.700 zaposlenih radnika. Banja Guber je ostvarivala rekorde. Dolazili su gosti iz svih krajeva bivše zajedničke države. Imali smo fabriku namještaja, a naše stolice izvozili smo čak i u Ameriku. U Šipadovim pogonima bilo je zaposleno do 1.500 radnika“, keže Sead Đanić.

Organizovanjem prve investicisjsko razvoje konferencije želi se vratiti sjaj ovom gradu. Sutra se ovdje očekuje dolazak visokih zvaničnika, ali i potencijalnih investitora.

„Poslali smo 300 pozivnica, ali, s obzirom na interes, očćekujemo mnogo više učesnika. Da imamo veći prostor i više dana, mogli smo izložiti znatno više projekata“, ističe Ćazim Salimović, jedan od organizatora konferencije.

Građani s pravom očekuju mnogo od ovog skupa. Ističu da je ovo posljednja šansa da Srebrenica doživi ekonomski oporavak.

Prvi čovjek opštine, Ćamil Duraković očekuje realizaciju nekoliko ključnih projekata.

„Nama bi ova konferencija bila uspješna kada bismo uspjeli deblokirati projekt izgradnje banskih kapaciteta i da se oni stave u funkciju. Nadamo se da ćemo dobiti dio naknade za potopljeno zemljište izgradnjom Hidroelektrane Bajina Bašta. Nadam se da ćemo ove dvije stvari uspjeti riješiti“.

“Mislim da će ova konferencija dati takve efekte da će doći do preokreta u ekonomskom razvoju opštine. Cilj nam je da se vratimo na nekadašnje staze i da budemo jedna od vodećih opština u privrednom razvoju“, kaže Ćazim Salimović.

Između ostali, u srijedu će ovdje biti i premijer Republike Srbije Aleksandar Vučić.

„Potvrđeno nam je da će premijer Srbije Vučić, koji je ovdje 11. jula doživio neprijatnosti, ponovo u srijedu položiti scijeće na Memorijalnom centru , što će učiniti i većina drugih učesnika. To je nama od velike važnosti, a onda ćemo pristupiti radnom dijelu konferencije gdje očekujemo da će se riječi pretvoriti u djela“, ističe Ćamil Duraković, načelnik opštine Srebrenica.

Uporedo sa završnim organizacionim pripremema, vode se aktivnosti sa bezbjedonosnog aspekta. Već danas ovdje je primjetnan znatan broj policijskog osoblja, a naredna dva dana biće povećane mjere sigurnosti.

XS
SM
MD
LG