Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Putin: Teroristički napad u Sankt Peterburgu


U eksploziji u supermarketu u Sankt Peterburgu povređeno je 10 ljudi

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je eksplozija 27. prosinca, u kojoj je u Sankt Peterburgu ozlijeđeno deset ljudi, bila teroristički čin. Dan nakon toga, Putin je snagama sigurnosti poručio da ne trebaju hapsiti, već na na licu mjesta likvidirati one koje predstavljaju prijetnju po sigurnost.

Na dodjeli medalja u Kremlju vojnicima koji su se vratili iz Sirije, Putin je rekao: “Znate, jučer se u Sankt Peterburgu dogodio teroristički čin.”

Dan ranije je glasnogovornica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko kazala da se radilo u bombi kućne izrade sa metalnim šiljcima koja je odgovarala jačini od 200 grama TNT i koja je eksplodirala u pretincu pred ulazom u supermarket gdje kupci ostavljaju svoje torbe.

Hitne službe na mjestu eksplozije u Sankt Peterburgu
Hitne službe na mjestu eksplozije u Sankt Peterburgu

Tužilaštvo je otvorilo istragu kao pokušaj ubojstva, a o terorističkim motivima se nije govorilo. Putinove riječi dale su novi smisao istrazi.

Podsjetimo, Rusija je svoju vojnu kampanju pomoći sirijskom režimu nazvala “protuterorističkom operacijom”, pa je Putin istaknuo da su vojnici koji su služili u Siriji spriječili potencijalne terorističke napade time što su likvidirali ekstremiste i tako ih spriječili da se vrate u Rusiju.

"Što bi se dogodilo kad bi se tisuće njih vratilo u našu zemlju – uvježbani, naoružani i dobro pripremljeni”, rekao je Putin na svečanoj ceremoniji u Kremlji , referirajući se na one Ruse koji su se borili na strani militantne Islamske države i sa drugim ekstremističkim grupama.

Dodao je kako je dan ranije naredio šefovima Federalne službe sigurnosti (FSB) da svojim uposlenima prenesu da moraju odlučnije djelovati prema onima za koje se sumnja da su teroristi.

Izgled supermarketa nakon eksplozije
Izgled supermarketa nakon eksplozije

Oficiri FSB-a trebali bi djelovati "u okviru zakona" kada zadržavaju "ove razbojnike", kazao je.

"Ali ako postoji opasnost za život i zdravlje naših oficira, trebali bi djelovati odlučno - ne hapsiti ih, već likvidirati razbojnike na licu mjesta."

Ova eksplozija dogodila se dva tjedna nakon što je FSB saopćio da je uhapšeno sedam militanata koji su planirali bombaške napada na katedralu i druga važna mjesta u Sankt Peterburgu 16. decembra.

FSB je tada objavio da je do hapšenja došlo zahvaljujući američkim izvorima.
Poslije toga je Putin telefonirao Donaldu Trumpu da mu se zahvali zbog informacije koja je došla iz CIA- e i na osnovu koje su spriječeni napadi u njegovom rodnom gradu, inače vrlo popularnoj turističkoj destinaciji.

Stupanj sigurnosti u ovom gradu dodatno je povećan jer je Sankt Peteburg jedan od gradova domaćina Svjetskog nogometnog prvenstva koji se u Rusiji održava od 14. juna do 15. jula 2018.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG