Dostupni linkovi

Šangaj pooštrio blokadu zbog COVID-19


Šangaj, 28. mart 2022.

Šangaj, grad sa najviše stanovnika u Kini, pooštrio je mjere u prvoj fazi zatvaranja zbog povećanja slučajeva COVID-a 19 i zatražio od stanovnika da ostanu u svojim domovima osim ukoliko idu na testiranje.

Dnevni broj slučajeva zaraženih virusom korona porastao je na više od 4.000.

Kineski finansijski centar, u kojem živi 26 miliona ljudi, u drugom je danu blokade koju vlasti provode podjelom grada duž rijeke Huangpu da bi omogućile postepeno testiranje stanovnika.

Stanovnici istočno od rijeke su pod blokadom od 28. marta, ali je većini bilo dozvoljeno da se kreću unutar ove zone. Od utorka, 29. marta su obaviješteni da više ne smiju da izlaze iz svojih domova.

Vu Ćijanju, zvaničnik opštinske zdravstvene komisije, rekla je na konferenciji za novinare da nije dozvoljen izlazak ni radi odvođenja kućnih ljubimaca u šetnju ili radi bacanja smeća.

Ona je izjavila da je 17.000 pripadnika službe za testiranje u Šangaju uspostavilo 6.300 stanica i juče obavilo 8,26 miliona testova u blokiranim dijelovima grada.

Gradska uprava usvojila je nove mjere da bi podržala pogođene kompanije, uključujući izuzeće od plaćanja zakupa poslovnog prostora i milijarde juana poreskih olakšica.

Prema podacima Univerziteta Johns Hopkins, od početka pandemije u Kini je registrovano 1.282.082 zaraženih, a preminulo je 12.058 ljudi.
XS
SM
MD
LG