Dostupni linkovi

Napetost u Sandžaku raste


Novi Pazar, arhivska fotografija
Najnoviji incident krajem prošle nedelje u Novom Pazaru povodom izgradnje dečjeg obdaništa na terenu koji Zukorlićeva Islamska zajednica u Srbiji smatra svojim zemljištem, samo su jedan u nizu koji se događa u ovom delu Srbije već mesecima.

Da li je u poslednji čas izbegnuto krvoproliće u sukobu Zukorlićevih pristalica i policije pitali smo ministra policije Ivicu Dačića.

„Nije taj događaj karaterisan kao mogućnost krvoprolića, ali jesu izbegnuti veći incidenti koji su mogli da se dese,“ kazao je Dačić.

Portparol muftije Muamera Zukorlića Samir Tandir smatra da do eskalacije sukoba može doći.

“Situacija koja je vrlo napeta i na ivici incidenta može da eksalira u nešto što nikome od nas nije u interesu,” rekao je Tandir.
Ivica Dačić

“Nezadovoljstva ima i ono je opravdano i da je malo više Beograd okrenuo glavu, kako mi to kažemo, da se malo više ulagalo, da naši ministri i predsednik dođu i kad nisu izbori, to nezadovoljstvo bi nestalo za par dana,” smatra Aida Ćorović iz nevladine organizacije Urban IN.

U Sandžaku se već izvesno vreme ređaju incidenti. Najpre pokušaj države da po svojoj meri odredi ko će biti u Bošnjačkom nacionalnom vijeću, početom ovog meseca, pored nasilja tokom protesta zbog gradnje obdaništa, nezadovoljstvo je izazvano odlukom da se iz vladinog tela koje brine o verskoj nastavi izbaci Zukorlićev pristalica.

Sveopšti Sabor islamske zajednice u Srbiji zaključio je, tim povodom, u subotu “da se priprema asimilacija i pokrštavanje muslimana, što predstavlja nastavak genocidne politike prema Bošnjacima” i pozvao na građansku neposlušnost.

Ono što je zanimljivo za ovu multinacionalnu sredinu je da su sukobi jedno vreme ostajali unutar bošnjaškog korpusa, a da se u poslednje vreme ponovo prelivaju i na još opasniji srpsko-bošnjački teren.

Do pre izvesnog vremena ti sukobi su bili na relaciji dva bošnjačka politička lidera Sulejmana Ugljanina i Rasima Ljajića. Da bi namirili obe struje u najnovijoj Vladi Srbije su uključena obojica. U međuvremenu do podele je došlo unutar islamske verske zajednice. Jedna je na čelu sa Ademom Zilkićem sa sedištem u Beogradu i smatra se bliskom vlastima, druga sa sedištem u Novom Pazaru na čelu sa politički ambicioznim Muamerom Zukorlićem koji se smatra bliskim sarajevskom verskom poglavaru Mustafi Ceriću.

Muamer Zukorlić
Poznavaoci sandžačkih prilika kažu da nevolje stvara, sa jedne strane verski vođa Zukorlić sa svojim neprimerenim političkim ambicijama, a sa druge strane beogradska vlast koja je stvorila prostor za delovanje ekstremista, jer je svakog ko nešto politički znači u ovoj osetljivoj sredini “uzela pod svoje” a sandžačku sirotinju pustila niz vodu.

Tako se sada verski vođa Zukorlić javlja kao zagovornik ideje o pregovorima sa Beogradom o autonomiji Sandžaka.

“Razgovori isključivo mogu da se vode sa predstavnicima vlasti u Beogradu, gde će Bošnjake predstavljati njihov legitimni predstavnik Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer efendija Zukorlić i gde na drugoj strani očekujemo da vidimo predsednika, gospodina Borisa Tadića,” kaže Tandir.

Zukorlić je nedavno uporedio ponašanje sadašnjih vlasti u Beogradu sa ponašanjem Miloševićevog režima prema Kosovu.

Ne gurati probleme pod tepih

Da li je tačno da sandžački Bošnjaci nemaju sa kim u Beogradu da vode dijalog?

Kao Vlada smo spremni da razgovaramo, mislim da smo sazreli kao društvo da se postigne dogovor. Što pre treba da dođe do smirivanje situacije, kaže Slobodan Homen.

“Kao Vlada smo spremni da razgovaramo, mislim da smo sazreli kao društvo da se postigne dogovor. Što pre treba da dođe do smirivanje situacije,“
kaže Slobodan Homen, drzavni sekretar u Ministarstvu pravde.

Sandžakom vlada bijeda, a ne muftija Muamer Zukorlić ili predsjednik Boris Tadić, izjavio je predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović.

"To što se dešava sa tim obdaništem je samo signal da dole ništa više ne valja, a ako neko ima interes da od Sandžaka pravi novo žarište da bi se ponovo merila količina patriotizma u našoj krvi, onda je to loše i o tome ne smemo da ćutimo. Naspram žandarmerije je bio siromašan i narod u bedi, a ne narko-klan ili huligani sa stadiona", rekao je Jovanović.

Meho Omerović, poslanik izborne liste "Bošnjačka lista" koja je deo vladajuće koalicije uz kritiku muftije Zukorlića ukazuje i na greške vlasti u Beogradu.

“Problemi koji postoje ne treba da se bacaju pod tepih,” rekao je Omerović.

Dačić, međutim, ne vidi kome bi danas odgovarala nestabilnost Sandžaka.

“Svima nama i Srbima i Bošnjacima u tom delu Srbije je u interesu da se sačuva mir zato što ne postoje ni politički ni verski razlozi koji bi bili toliko veliki da dođe do narušavanja stabilnosti koju je kasnije teško kontrolisati,” ocenjuje Dačić.

Desno orijentisani analitičari za nestabilnost u ovom delu Srbije okrivljuju strane centre moći. Kao, hteli bi da drže u šaci Beograd uoči sednice UN o Rezoluciji o Kosovu pretnjom daljeg raspračavanja Srbije.

Ovakve teze imaju prođu, jer je prisutan strah da je Balkan "bure baruta" koje je samo delimično eksplodiralo 90-ih godina i mogao bi da pukne opet.

Aida Ćorović to najbolje ilustruje govoreći o muftiji Zukorliću.

“On pokušava da postane Nelson Mendela Bošnjačkog naroda. Toga se mi, kao građani, plašimo,”
kazala je Ćorović.

******
Mogao bi vas interesovati i ovaj tekst:

Iz Sandžaka stižu upozoravajuće poruke

XS
SM
MD
LG