Dostupni linkovi

Kako se širi islamski radikalizam u Sandžaku?


Fahrudin Kladničanin, predsjednik Akademske inicijative "Forum 10" iz Novog Pazara, objašnjava za našu Facebook stranicu "Zašto?" okolnosti i razloge širenje islamskog radikalizma i ekstremizma u Sandžaku. "Forum 10" se bavi istraživanjem ovog fenomena.

  • Sandžak, pored svih gorućih problema, još jednom se suočava sa vrlo jasnom društvenom tendencijom ekstremizma i radikalizma koji ima premise verskog i nedvosmisleno pogađa mlade u ovom regionu. Poslednjih deset godina ovaj region služio je u eksperimentalnim varijantama kao jasna dimna zavesa u prikrivanju mnogo većih političkih problema koje je Srbija imala, pa je sve počelo slučajem „vehabija na planini Ninaji“ tokom 2006. godine, odlasku i pogibiji mladića iz Novog Pazara na ratišta u Siriji.
  • Politička nestabilnost, potpuno ekonomska nerazvijenost regiona, nezaposlenost mladih, velika migracija stanovništva prema zemljama Zapadne Evrope, podele u Islamskoj zajednici, nedostatak strateškog pristupa i politika usmerenih na mlade, doprinelo je da se u zajednici formiraju pojedinci, isključivo pojedinci, sa vrlo vidljivim ekstremnim ponašanjem.
  • Svakodnevni događaji iz Palestine, rat koji traje u Siriji, politički haos na Bliskom istoku, svakao su uticali na etabliranje određenih pojedinaca, koji indirektno pripadaju nekim organizovanim grupama, koji su očito povezani sa Kosovom, Mekedonijom, Bosnom i Hercegovinom, pa i Crnom Gorom, gde rade na regrutovanju, indoktirnaciji i slanju mladih na različita ratišta. Da li je povod za odlazak mladih novčana satisfakcija ili je u pitanju isključivo versko ili neko drugo ubeđenje, to je pitanje na koje niko u ovom trenutku nema odgovor.
  • Sandžak možda jeste prostor u kome postoje pojedinci koji zastupaju ekstremne i radikalne stavove, poptuno pogrešno tumačanje islama kao religije, ali ni jednog trenutka ne možemo očekivati da može doći do potencijalnih sukoba u zajednici, jer očito je jasno da Ministarstvo unutrašnjih poslova u Srbiji i njene službe, jako dobro znaju sve pojedince koji pripadaju tom esnafu „radikalnog“ i „ekstremnog“ u Sandžaku.
  • Jako je važno da se ovom fenomenu u Sandžaku isključivo bave organizacije civilnog društva iz zajednice, koje najbolje poznaju teren, situaciju, problem, koje imaju razvijenu infrastrukturu na lokalnom nivou, i koje zaisigurno različitim pristupima pokušavaju da suzbiju i umanje potencijalne efekte na region.
  • U tom smislu potrebno je raditi na prevenciji, na permanentnoj edukaciji mladih, kroz različite oblike neformalnog obrazovanja, uključivanjem predstavnika Islamske zajednice, a posebno je važno edukovati medije o ovoj temi, jer je senzacionalistički pristup u izveštavanju iz Sandžaka, svakodnevna medijska pojava, koja vrlo jasno šalje iskrivljenu sliku.

XS
SM
MD
LG