Dostupni linkovi

Alex Jones mora platiti 50 miliona dolara zbog tvrdnje o prevari u Sandy Hook pucnjavi


Alex Jones tokom suđenja u Austinu, Teksas, 3. avgust 2022.

Američki teoretičar zavjere Alex Jones mora platiti roditeljima šestogodišnjeg dječaka ubijenog u masakru u Sandy Hooku 2012. godine 45,2 miliona dolara odštete.

Ova odšteta izrečena je dan nakon što mu je već dosuđena odšteta od 4,1 miliona dolara jer je lažno tvrdio da je pucnjava prijevara.

Neil Heslin i Scarlett Lewis, roditelji ubijenog Jesseja Lewisa, svjedočili su da su ih Jonesovi sljedbenici godinama maltretirali i slali im prijetnje smrću u lažnom uvjerenju da lažu o smrti svog sina.

On je ubijen 14. decembra 2012., u pucnjavi u kojoj je ubijeno 20 djece i šestero osoblja u osnovnoj školi Sandy Hook u Newtownu, Connecticut.

Dvanaest porotnika odlučilo je o kaznenoj odšteti dan nakon utvrđivanja kompenzacijske odštete nakon dvosedmičnog suđenja u tužbi za klevetu kojom je predsjedala sutkinja Maya Guerra Gamble na sudu u glavnom gradu Teksasa Austinu, gdje se nalaze Jonesova radio emisija i sajt Infowars.

Jones, istaknuta figura u američkim desničarskim krugovima i pristaša bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, nazvao je masakr u Sandy Hooku prevarom američke vlade koja je inscenirana kako bi poslužila kao izgovor za oduzimanje oružja Amerikancima.

Roditelji su tražili 145,9 miliona dolara kaznene odštete i 150 miliona dolara kompenzacijske odštete. Naknada štete se dodjeljuje za pokrivanje patnje i gubitaka tužitelja. Kaznena odšteta dodjeljuje se kako bi se kaznile radnje okrivljenika.

Odšteta izdana u četvrtak namjenjena je pokrivanju stvarnih troškova porodice nastalih zbog Jonesove klevete, poput privatnog osiguranja koje su angažirali tokom suđenja zbog straha od napada Jonesovog pristaše.

Kaznena odšteta trebala bi djelovati kao sredstvo odvraćanja i spriječiti Jonesa da ponovi prekršaj.

"Tražimo da pošaljete vrlo, vrlo jednostavnu poruku, a to je: Zaustavite Alexa Jonesa", rekao je advokat roditelja na sudu u petak.

"Zaustavite monetizaciju dezinformacija i laži. Molim vas."

Ranije u petak, ekonomist kojeg su angažovali roditelji svjedočio je da Jones, njegov medijski brend Infowars i kompanija Free Speech Systems vrijede do 270 miliona dolara.

Ovo je prvo od tri suđenja protiv Jonesa koje vode članovi porodica žrtava Sandy Hook.

Već je izgubio niz tužbi za klevetu koje su pokrenuli roditelji žrtava.

Ali, ovo je bilo prvo suđenje u kojem je porota dogovorila finansijsku odštetu.

Jones se tokom svjedočenja nastojao distancirati od teorija zavjere, ispričavajući se roditeljima i priznajući da je Sandy Hook “sto posto stvaran".

Unatoč povlačenju svojih tvrdnji o Sandy Hooku, Jones je nastavio koristiti svoju medijsku platformu kako bi tvrdio da je slučaj namješten protiv njega i tvrdio da članovi porote "ne znaju na kojem su planetu".

Izvor: Reuters, BBC

XS
SM
MD
LG