Dostupni linkovi

Pozitivne ocjene Sanaderovog posjeta Beogradu


Ivo Sanader
Ivo Sanader

Nema komentara političkih subjekata na jučerašnji Sanaderov posjet Beogradu, ali u medijima se pojavilo nekoliko zanimljivih komentara i razmišljanja. Dugogodišnja komentatorica na našem radiju, a sada kolumnistica zagrebačkog «Jutarnjeg lista» Jelena Lovrić kaže kako su dvije države u svega tri-četiri mjeseca prošle put od hladnog rata do srdačnih susreta državnih lidera.

Od međusobnih optužbi koliko je tko genocidan do poklon-paketa dokumenata za pregovore s Europskom unijom, vrijednog oko milijun eura, što su ga hrvatske vlasti ustupile srbijanskim vlastima, od odnosa koji su djelovali kao sunovrat u devedesete do najave novog partnerstva.

U komentaru se nagađa kako je interes Hrvatske za obnavljanjem odnosa sa Srbijom vjerojatno pojačan s aktualnim fijaskom u odnosima sa Slovenijom. Zagrebu je nužno da zbog blokade na jednoj strani otkravi i Europi demonstrira razumijevanje s ostalim susjedima. Bitna promjena kvalitete odnosa na relaciji s Beogradom - skok iz leda u zatopljenje - rezultat je političke odluke.

Komentatorica konstatira da razlike i dalje postoje, ali – kako su političke elite u obje zemlje krajem prošle godine inzistirajući na spornim točkama diktirale zaoštravanje, tako su sada poradile na mostovima. Ali suprotstavljeni stavovi više nisu razlog za međusobne optužbe i prekid kontakata. Razlike su ostale, ali je perspektiva - ako je suditi po jučerašnjim razgovorima - bitno promijenjena. Beograd i Zagreb prestali su se međusobno nadvikavati kao balkanske barabe i spremni su, kažu, na suradnju u rješavanju od lakših k težim problemima.

Ivo Sanader i Mirko Cvetković, Beograd 20. mart 2009.
Obje su zemlje zainteresirane za energetsko povezivanje i produbljavanje gospodarskih veza, što je Sanader htio naglasiti i sastavom svoje delegacije. Poklanjajući prijevode europskih dokumenata Zagreb se drži svoga obećanja da će podržati i pomoći Srbiji u europskim integracijama. Istodobno posredno priznaje i posebnu bliskost između dva jezika i naroda. Jer hrvatski prijevod tretira kao jezik koji Srbi neće smatrati stranim. Poklon je sa zahvalnošću primljen, što znači da Srbija nema ništa protiv da s hrvatskim papirima putuje u Europu, zaključuje komentatorica “Jutarnjeg lista”.
Od odlaska Tuđmana i Miloševića s političke scene između Zagreba i Beograda bilo je možda petnaestak susreta na najvišoj razini, a Čulić podsjeća da su njih dvojica susreli čak 47 puta! Ima li boljeg dokaza da su dvije zemlje neusporedivo više energije utrošile u pripremi rata nego u njegovo saniranje, kojemu se još ne vidi kraja.

Najuglednije hrvatsko komentatorsko pero – dugogodišnji novinar ugaslog “Feral Tribunea”, a sada kolumnist portala index.hr Marinko Čulić pozdravlja Sanaderov posjet Beogradu i predviđa kako će on imati pozitivnog učinka i na percepciju regije u svijetu i na stabilnost Bosne i Hercegovine, koju naziva najvećim invalidom u regiji. Međutim, zatopljavanje odnosa kao rezultat političke odluke - kako je došlo, tako može i otići, upozorava Čulić.

Od odlaska Tuđmana i Miloševića s političke scene između Zagreba i Beograda bilo je možda petnaestak susreta na najvišoj razini, a Čulić podsjeća da su njih dvojica susreli čak 47 puta! Ima li boljeg dokaza da su dvije zemlje neusporedivo više energije utrošile u pripremi rata nego u njegovo saniranje, kojemu se još ne vidi kraja. Tek kada se taj omjer obrne, moći će se govoriti da su dvije zemlje zbilja okrenule novu stranicu, kaže Marinko Čulić.

“Slobodna Dalmacija” u današnjem komentaru kaže kako je Sanader ovim, trećim po redu posjetom Beogradu definitivno povukao crtu između prošlosti i budućnosti, jer su se u jučerašnjim razgovorima – 15 godina nakon završetka rata - konačno nametnule životne teme poput gospodarstva, robne razmjene, investicija. Lakše je započeti sto ratova nego izgraditi jedan mir, kaže komentator i dodaje da je očito trebalo čekati da stasa cijela jedna nova generacija Hrvata, da bi teme života ravropravno stale uz bok temama koje su ostavština ratnih vremena. Je li pomirenje – ne zaboravljajući krvavu prošlost – moguće, pita komentator i odgovara: Nije lako, ali nije ni nemoguće!

Srbija i dalje ostaje talac devedesetih, ocijenio je u svom komentaru Hrvatski radio. Ako su politički odnosi nakon prošlogodišnjeg zahlađenja upravo iz tog razloga na niskoj razini, zato treba surađivati u gospodarstvu i energetici, a u komentaru je posebno apostrofirana jučerašnja Sanaderova izjava o zajedničkom nastupu Hrvatske i Srbije na ekonomskim i financijskim tržištima Europe i svijeta.
XS
SM
MD
LG