Dostupni linkovi

Sanader ostaje u istražnom zatvoru


Ivo Sanader
Ivo Sanader
Zagrebački sud odbio je i uz rekordnu ponuđenu jamčevinu pustiti na slobodu bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera, kojeg se sumnjiči za 6 slučajeva korupcije i zloupotrebe položaja.

Usprkos najvišoj do sada ponuđenoj jamčevini u povijesti hrvatskog pravosuđa – 12.400.000 kuna, odnosno oko 1.650.000 eura – Ivo Sanader ostaje još 2 mjeseca u istražnom zatvoru, odlučio je u utorak sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

“Ono što je bilo relevantno jest činjenica da se protiv Ive Sanadera ne vodi samo taj postupak, nego imamo još nekoliko procesa koji traju i - faktički – tu se protupravna imovinska korist i šteta koja je nastala procjenjuje na preko 100 milijuna kuna”, naveo je Devčić.

Drugi je razlog - opasnost od Sanaderovog bijega, jer je Devčić podsjetio kako se radi o političaru sa brojnim kontaktima u zemlji i svijetu.

Kako je Sanaderova imovina zamrznuta, jamčevinu su skupili njegovi prijatelji i stranački kolege Mario Zubović i Jerko Rošin koji su ponudili založiti svoje stanove, a najviše je novaca pridonio predsjednik Sabora Luka Bebić koji je ponudio založiti obiteljsku kuću u Komarni nedaleko Metkoviću, kao i supruga Mirjana Sanader koja je ponudila založiti svoju trećinu kuće u elitnom dijelu Zagreba.
Čedo Prodanović, jedan od Sanaderovih branitelja, Zagreb, 17.10.2011.
Čedo Prodanović, jedan od Sanaderovih branitelja, Zagreb, 17.10.2011.

“Dakle, sud ne drži do karaktera i osobe Ive Sanadera, ali niti predsjednika Sabora Luke Bebića, dakle po nomenklaturi drugog čovjeka u državi, koji nije založio samo svoju imovinu nego i svoj ugled. On je stao iza gospodina Sanadera”, komentirao je Sanaderov branitelj Čedo Prodanović.

Sanaderova obrana najavila je žalbu na ovu odluku.

Naime, druga Sanaderova braniteljica Jadranka Sloković ocijenila je da bi iznos založene imovine, zajedno s imovinom koja je blokirana Sanaderu, a čija se vrijednost procjenjuje na dvadesetak milijuna kuna, bio dovoljan da se eventualna imovinska korist podmiri u cijelosti.

„Ovaj postupak i odbijanje jamstva predstavlja kaznenu ekspediciju," kazala je i dodala kako je obrana ponudila i da sud zadrži Sanaderovu putovnicu te druge mjere opreza koje bi ga onemogućavale u slobodnom kretanju, ali da je sve to odbijeno.

Postupak se vodio u sklopu jedne od šest istraga koji se vode protiv Sanadera - one gdje ga se tereti da je zajedno sa još 16 pomagača „isisavao“ novac iz ministarstva i javnih poduzeća preko marketinške agencije „Fimi media“, u kojoj još nije podignuta optužnica.

Sanader će po prvi puta pred sud 28. listopada, kada će mu se suditi za drugi od šest slučajeva – uzimanje provizije na kredit što ga je austrijska „Hypo banka“ dala Hrvatskoj 1995. godine, gdje ga se tereti za ratno profiterstvo.
XS
SM
MD
LG