Dostupni linkovi

Korak ka boljim odnosima Srbije i Hrvatske?


Ivo Sanader i Mirko Cvetković u Beogradu, 20. marta 2009.
Ivo Sanader i Mirko Cvetković u Beogradu, 20. marta 2009.

Jednogodišnje zahlađenje na liniji Zagreb- Beograd, politički muk zbog priznanja Kosova, tužbe i protivtužbe za genocid, prekinut je danas posetom hrvatskog premijera Ive Sanadera Beogradu. Najavljena je iza toga i uzvratna poseta premijera Vlade Srbije Zagrebu. O tome šta razdvaja dve zemlje, deceniju nakon okoncanja ratnih sukoba, bilo je dosta reči ovih dana, uoči Sanaderove posete.

U današnjim razgovorima dominiralo je ono sto su zajednicki interesi. Na stolu ispred dva premijera nalazila su se krupna pitanja međusobne podrške na putu ka EU, povratka izbeglica i ekonomske saradnje - među najvažnijim energetska saradnja posle nedavne gasne krize. Posle razgovora u Vladi Srbije, Hrvatska i Srbija su potpisale Protokol o saradnji u procesu evropskih integracija i Memorandum o saradnji ministarstava kulture u oblasti književnosti i jezika.
Odzvonile su reči gosta iz Hrvatske Ive Sanadera:

„Došao sam u Beograd da promoviram da za nas neće vaziti načelo da ’što je mom susedu gore, meni je bolje’. Borićemo se protiv tog načela.
Mi našu nedavnu prošlost nećemo zaboraviti, ali ne smemo u njoj živeti. Iz nje moramo uvek iznova pronaći način kako rešavati moguće probleme u budućnosti.“
Beograd, povređen hrvatskim priznanjem Kosova i upornošću suseda da ne odustane od tužbe za genocid, danas je saopštio da je došlo vreme da se sa susedima razgovra i o drugim stvarima. Premijer Srbije Mirko Cvetković:
„Nije moguće razumeti jedni druge ukoliko se ne razgovara. Svi smo svesni cinjenice da postoje krupne razlike između Srbije i Hrvatske, pre svega u domenu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije , odnosno konrektno priznavanja Kosova i Metohije. Isto tako u pogledu tužbe za genocid. Međutim, mi smo bili na stanovištu da je potrebno da se otvore pitanja koja je moguće rešiti i da se malo pogleda i u budućnost...„
Premijer Sanader je bio još konkretniji.

"Hrvatska će sutra kao članica NATO davati punu podršku susedima, neće se ponašati prema Srbiji kao Slovenija prema Hrvatskoj“
, odapeo je Sanader strelu ka Ljubljani koja se preprečila na putu Zagreba prema Briselu.
„Hrvatska će ući u Nato savez i ja sam iznio našu potporu Srbiji na tom putu.“
Dvojica premijera razgovarali su o povratku izbeglih i sudbini nestalih na obe strane. Hrvatska očekuje od institucija Srbije da rasvetle sudbinu 1.100 osoba, kao što će, kako je dodao, to hrvatske vlasti činiti u slučaju nestalih osoba za kojima traga Srbija. Hrvatski premijer je rekao da je važno što pitanje povratka nije više političko pitanje.
„Svaki hrvatski državljanin koji se želi vratiti u Hrvatsku je dobrodošao.“
Oba premijera imaju balast koji nose, a to je reakcija domaće javnosti. U Srbiji Cvetkovića podozrivo gledaju desničari koji su čak demonstrirali ispred zgrade gde su vođeni razgovori. Većina njih nosila je bedževe sa likom haškog optuženika Vojislava Šešelja i razvila veliki transparent na kome piše "Priznajte Republiku Srpsku Krajinu".
“Ne može se diplomatija ostvarivati sa onima koji ubijaju. Sa onima koji traže da se neko njima izvini za nešto za šta nije kriv.”
Danas se oglasio radikalski otpadnik sada naprednjak Tomislav Nikolić:

"Pozivamo vrh države da prekine sa ponižavanjem Srbije. Hrvatska nije demokratska zemlja, nije nikakav partner Srbiji i ne zaslužuje da joj se Srbija izvinjava za bilo šta", rekao je Nikolić na konferenciji za novinare u vreme dok su dva premijera razgovarala.
Šta kažu Beograđani?
„Šta da vam kažem? Sarađivati se mora, kad-tad.“
„Saradnja treba uvek da postoji ali u ograničenoj meri. Sve ono što su nam učinili, što su nas tužili, to ne bi trebalo da im se oprašta.“
„Kosovo je srpsko. Neka oni sebe preispitaju zašto su ga priznali i da li je trebalo da ga priznaju. A saradnja treba da se nastavi.“
Šta su u ovom trenutku zajednički interesi Beograda i Zagreba pitali smo Simenona Pobulića, člana Foruma za međunarodne odnose:

„Razvoj naših ekonomija zavisi od nasih odnosa. Razvoj naše kulture zavisi od nasih međusobnih odnosa. Mi imamo mnogo ljudskih veza koje nećete nikada moći da prekinete. Mi želimo da uđemo u EU i to podrazumeva da uklonimo sve sporove koje imamo ili bar da ih svedemo na neku podnošljivu meru po njihovim posledicama.“
Dakle, u ovom trenutku interes obe države, i Hrvatske uhvaćene u zamku zapadnog suseda sa kojim ima teritorijalnih sporova i Srbije koja se zbog Kosova poslednjih meseci zavadila sa svim susedima, - da Briselu pokažu blago lice dobronamernog komšije. Takvo su danas imali i domaćin i gost.
XS
SM
MD
LG