Dostupni linkovi

Sanader na slobodi: Politika me više ne zanima


Ivo Sanader
Ivo Sanader

Ivo Sanader, bivši premijer i bivši predsjednik HDZ-a, izašao je u srijedu poslijepodne iz istražnog zatvora u Remetincu, nakon što mu je Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda ukinulo istražni zatvor i odredilo da mu nisu potrebne mjere opreza ni jamčevina.

Nakon izlaska iz zatvora nekadašnji premijer se obratio brojnim novinarima koji su ga čekali ispred Remetinca. On je sudske postupke koji se vode protiv njega okrakterisao kao politički progon.

Dodao je kako ne zna za slučaj u Hrvatskoj da se za isto djelo sudi kroz 4 do 5 postupaka. “Da su spojili, ja bih bio cijelo vrijeme bio na slobodi, rekao je. No to nije napravljeno tako da me se stalno može zatvarati. To je kršenje ustavnih prava. Zadovoljan sam što imamo u Hrvatskoj nekoga tko tako može odlučiti.”

“Nisam ogorčen što sam bio toliko pritvoren nego nezadovoljan činjenicom da se tako nešto može dogoditi u Hrvatskoj. Kad krene prvi proces, ovo ćemo ponovno potencirati”, izjavio je Sanader.

Politika je za mene završena stvar, sto posto ću se koncentrirati na sudske postupke koji mi predstoje, rekao je Sanader.

Na pitanje novinara gdje je novac zbog kojeg mu se sudi, odgovorio je da ga se njega ne treba pitati. “Tko je dokazao da je novac ukraden? Je li išta dokazano? Nemojte mene pitati gdje je novac”, odgovorio je bivši predsjednik vlade.

Upitan da objasni koje su političke opcije odgovorne za njegov progon, odgovorio je:

"Vi se sjećate da konferencije za novinare 3. siječnja, koja je zabilježena na svim kamerama - iza toga stojim i danas. U to vrijeme rekao sam da stranka ne ide dobro, izgubili smo prvi krug predsjedničkih izbora i ako tako nastavimo izgubit ćemo parlamentarne izbore, što se i dogodilo. Nakon toga sazvano je predsjedništvo HDZ-a, izbacili su me, pozvali Mladena Bajića i naredili mu kazneni progon i onda je ubrzo nakon toga Bajić opet izabran za Glavnog državnog odvjetnika."

Ustavni sud u utorak je zaključio da je Vrhovni sud Sanaderu nezakonito produljio istražni zatvor kada je ukinuo nepravomoćnu prvostupanjsku presudu u slučaju "Fimi media".

Podsjetimo, ukidanjem presude Vrhovni sud je poništio prvostupanjsku presudu donesenu 11. ožujka 2014, po kojoj subivši hrvatski premijer i bivši predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, njegova stranka HDZ i niz Sanaderovih suradnika bili proglašeni krivima za izvlačenje novca iz javnih tvrtki u iznosu od preko 70.000.000 kuna (nešto preko 9,3 milijuna eura) za osobne potrebe i za potrebe „crnog fonda“ HDZ-a. Tada je Ivo Sanader osuđen na jedinstvenu kaznu od devet godina zatvora.

Sanader je u Remetincu od studenog 2012. kada mu je izrečena prva, naknadno ukinuta presuda u slučajevima Hypo i Ina-MOL. Prije toga Sanader je zbog bijega krajem 2010. bio pritvoren u Austriji te je nakon izručenja u srpnju 2011. bio u Remetincu do prosinca 2011. kada se, do prve presude, također branio sa slobode uz identičnu jamčevinu od 12,4 mil. kuna.

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović izjavio je za HTV kako je skupljanje jamčevine za njih bio – nemoguća misija.

“Kako sakupiti 12,4 milijuna kuna jamčevine od osobe čija je imovina blokirana?”, upitao je. Prodanović je rekao i da je slučaj 'Planinska' pri kraju, a da će se Sanader braniti sa slobode. “Sanader bi teoretski mogao ići u zatvor, ako bi protiv njega bio pokrenut novi postupak za što nema naznaka”, dodao je.

Podsjećamo i da je sud ranije ukinuo i dio presude u kojem je i HDZ proglašen krivim i kažnjen globom od pet milijuna kuna, a trebao je vratiti i 24.254.497 kuna imovine stečene kaznenim djelima.

Inače, ispred zgrade Remetinca okupio se i jedan broj građana koji su Sanadera dočekali povicima “Care”, “Legendo”, “Ćaća”. Neki od njih su, kako prenose hrvatski mediji, fanovi jedne od najpopularnijih satiričnih Facebook stranica u Hrvatskoj “Ćaća se vrača”, a koja inspiraciju crpi prvenstveno iz lika i djela Ive Sanadera.

XS
SM
MD
LG