Dostupni linkovi

Svjetski je dan Roma koji se u cijelom svijetu obilježava uz manifestacije koje imaju za cilj promoviranje poboljšanja životnih uvjeta ove populacije, te upozorava na potrebu obrazovanja što većeg broja Roma.

Bosna i Hercegovina je opredijeljena da Romi budu ravnopravan dio društva za što je neophodna veća uključenost romskog nevladinog sektora i Odbora za Rome Vijeća ministara BiH - saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH povodom 8. aprila - Svjetskog dana Roma.

U saopćenju se navodi da su Romi danas najbrojnija nacionalna manjina u Bosni i Hercegovini. Ističe se da od svih nacionalnih manjina u BiH nijedna ne nalazi u socijalnom položaju koji je po svojoj težini i problematičnosti imalo sličan položaju romske manjine.

"Ima nas negdje oko 160. Djeca idu u školu, deset njih. Trojica nas radi, u Standardu, u Konjicu. Većinom otpad, željezo", kaže za RSE Hašim Ahmetović, predsjednik Udruženja Roma općine Konjic.

Rasim Ahmetović sanja o boljem životu.

"Ma, svak' mašta o boljem životu, a izgleda – ovdje nema boljeg. Ovdje samo ti da nafaka, trpi se, bori se da ne umreš od gladi", ističe Rasim Ahmetović.

Među starijim stanovnicima Romima u naselju Kralupi je i Esma Ahmetović, koja godinama živi sa ispruženom rukom.

"Nekad i plačem – šta sam dočekala na svoje godine. Da mi je čovjek radio na posao, imala bi penziju", navodi Esma Ahmetović.

Ferida Teferuč ima četvero djece. Njezin muž je nazaposlen.

"Muž mi nigdje ne radi. Mi idemo na smeće, na kontejnere. Djeca mi prije išla u školu, sad nema mogućnost da ih pošaljem. Trebam novu robu, pribor, sve to, a to nemam. Nemam nikakvo primanje", kaže Ferida Teferuč.

"Težak mi je život, boga mi. Najviše od smeće i po kontejnerima", iskreno će Ferida Teferuč.

Ejdin Ahmetović kaže da je nastavu u školi pohađao do četvrtog razreda.

"Išao sam do četvrtog razreda, a onda pustio školu. Sada čuvam seku i oko kuće, a znam krećiti, raditi, prati. Za mene je tužan svaki dan", kaže nam Ajdin Ahmetović.

Dan je Roma, a naša sagovornica Ferida Teferuč upućuje želje: "Želim da nas se zaposli, da narod nešto ima, da od čega da školuju djecu, od čega da se hrani. Djeca, kad idu u školu, trebaju da imaju uslove. Mi moramo zagrijat' kantu vode u škafu, da bi se mogli kupat', da bi mogla naša djeca ići u školu sa drugom djecom".

  • 16x9 Image

    Mirsada Ćosić

    (Konjic, 1970) Diplomirala na Fakultetu političkih nauka, Odsjek za žurnalistiku. Za Radio Slobodna Evropa počela raditi 2000. godine. Nakon nekoliko mjeseci angažovana i za TV Liberty. U radijskom iskustvu najveći značaj ima upravo saradnja sa RSE.

XS
SM
MD
LG