Dostupni linkovi

Zašto je svaka šesta žrtva samoubistva u Indiji domaćica?


Nezavisno istraživanje pokazuje da je jedna trećina indijskih žena koje su počinile samoubistvo pretrpjelo porodično nasilje. Foto: Žene u Kalkuti ispred centra za vakcinaciju, avgust 2021. 
Nezavisno istraživanje pokazuje da je jedna trećina indijskih žena koje su počinile samoubistvo pretrpjelo porodično nasilje. Foto: Žene u Kalkuti ispred centra za vakcinaciju, avgust 2021. 

Domaćice u Indiji počine 14,6 posto od ukupnog broja samoubistava - 153.052 koja su registrovana 2020. Postotak domaćica koje su počinile samoubistvo je više od 50 posto od svih registrovanih slučajeva žena kojih je bilo 44.498.

Tokom 2020. godine 22.372 domaćice u Indiji počinile su samoubistvo, prema navodima izvještaja Nacionalnog biroa za kriminal (NCRB), što je u prosjeku 61 svaki dan ili jedno svakih 25 minuta u danu. Zašto?

Razlozi samoubistava

Svako samoubistvo je lična tragedija koja prijevremeno uzima život pojedinca i ima posljedice na život porodice, prijatelje i zajednicu. Za to postoje različiti razlozi profesionalne prirode, osjećaja izolacije, zlostavljanja, nasilja, porodičnih problema, mentalnih poremećaja, zavisnosti od alkohola, finansijskih gubitaka, hroničnih bolova, navodi NCRB koji podatke sakuplja iz policijskih izvještaja.

Od 1997. godine kada je NCRB počeo sa registrovanjem samoubistava, više od 20.000 indijskih domaćica izvrši samoubistvo svake godine.

Izvještaj kao glavni razlog navodi "porodične probleme" ili "bračne probleme" dok stručnjaci za mentalno zdravlje kažu da je glavni razlog porast porodičnog nasilja koje se u izvještaju NCRB-a ne navodi. Naime, 30 posto žena koje su učestvovale u anketi vlade, navode da su se susrele sa nasiljem u braku.

"Žene su otporne, ali tolerancije ima svije granice", kaže za BBC klinička psihijatroca Uša Verma Srivastava iz sjevernog grada Varanasi.

"Većina djevojaka se uda kada napuni 18 godina, što je dob u kojoj zakon odobrava sklapanje braka. Tako postaje supruga i snaha i provodi cijeli dan u kući, kuha i sprema i obavlja kućne poslove. Ograničena je na mnogo načina, ima vrlo malo lične slobode i veoma rijetko ima pristup novcu koji je samo njen."

Starije žene, navodi doktorica Verma Srivastava, razlozi zbog kojih se odlučuju na samoubistvo su drugačiji. "Mnoge žene se suočavaju sa sindromom ‘praznog gnjezda’ nakon što njihva djeca odrastu i napuste porodični dom, dok druge pate od simptoma perimenopauze koji mogu uzrokovati depresiju."

Ali samoubistvo se lako može spriječiti, napominje doktorica Verma Srivastava, "ako se neko saustavi u pokušaju, velike su šanse da će se zaustaviti".

To je zato što, kako objašnjava psihijatrica Soumitra Patare, mnoga samoubistva u Indiji su impulsivna. "Čovjek dođe kući, pretuče ženu, a ona se ubije."

Nezavisno istraživanje, dodaje ona, pokazuje da je jedna trećina indijskih žena koje su napravile ovaj korak pretrpjelo porodično nasilje. Međutim, porodično nasilje se u podacima NCRB-a ne spominje kao uzrok.

Socijalni status i mentalni problemi

U izvještaju NCRB-a se socijalni status žrtava svrstava u sedam kategorija: nevjenčani, vjenčani, udovac/udovica, razvedena osoba, razdvojena, drugi i nepoznat status.

Broj samoubistava u 53 najnaseljenija grada Indije od preko milion stanovnika porastao je od 2017. do 2020. Indija ima najveći broj samoubistava globalno – muškarci počine četvrtinu ukupnih samoubistava dok žene čine 36 posto u starosnoj grupi od 15 do 39 godina.

U Indiji više žena pati od depresije i anksioznosti od muškaraca, a žene koje pate od depresije počine češće samoubistvo od muškaraca s depresijom. Ovo navodi studija koja se bavila teretom mentalnih i duševnih problema u Indiji objavljena u medicinskom magazinu Lancet u decembru 2019.

Studija Lanceta pojašnjava povezanost između depresije i samoubistva – što je izraženije kod Indijki nego kod Indijaca.

Druga socijalna grupa sa najviše samoubistava u Indiji su poljoprivrednici. Podaci iz 2018. godine pokazuju da je 22.937 domaćica počinilo jesamoubistvo - dvostruko više od broja poljoprivrednika. Kako se pojašnjavaju visoke stope samoubistava domaćica i poljoprivrednika navodi se da su uzrokovane "osjećajem zarobljenosti".

Muški društveni kontekst koji oblikuje farmere i ženski društveni kontekst koji oblikuje domaćice dio su većih, opresivnih rodnih normi socijalnog miljea i društva.

Udane žene pod teretom 'idealne' supruge, snahe i majke, a poljoprivrednici pod teretom odgovornosti muškarca da prehrani mnogobrojnu porodicu u godinama suše, bez finansijske ili emocionalne pomoći i podrške.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG