Dostupni linkovi

Bombaški napadi na vojnu bazu u Avganistanu


Snage bezbednosti Avganistana na mestu jednog od ranijih bombaških napada
Snage bezbednosti Avganistana na mestu jednog od ranijih bombaških napada
U više samoubilačkih bombaških napada talibanskih pobunjenika na vojnu bazu u Jalalabadu ubijena su četiri avganistanska vojnika, dva civila a ranjeno je nekoliko vojnika NATO, javlja BBC.

Avganistanski zvaničnici snaga bezbednosti su objavili da je u napad bilo uključeno devet bombaša samoubica i da su svi poginuli.

Avganistanski zvaničnici su izjavili da su prva četiri napadača u automobilima napunjenim eksplozivom pokušali uništiti kontrolne tačke na ulazima u aerodrom, a da su nakon njih još trojica pokušala proći kroz obezbeđenje.

Snaga eksplozija je uništila stakla na svim okolnim građevinama. Lokalno stanovništvo kaže da je u borbu protiv talibana uključen i jedan helikopter.

Pucnjava je trajala oko 20 minuta, prenosi BBC.

Lokalni policijski zvaničnici rekli su da je 12 tela u avganistanskim policijskim i vojnim uniformama pronađeno oko ulaza u vazduhoplovnu bazu, ali za sada nije jasno da li su žrtve zapravo talibani koji često izvode samoubilačke napade u uniformama avganistanskih snaga bezbednosti.

"Bilo je više napada bombaša samoubica", potvrdio je major Martin Krajton, portparol međunarodnih snaga ISAF predvođenih NATO savezom.

On je kazao da je poginuo jedan pripadnik avganistanskih snaga bezbednosti i da je ranjeno više vojnika NATO.

Talibanski portparol Zabihula Mudžahid potvrdio je da je više talibana "jutros napalo američku bazu u Džalalabadu i naneta je velika šteta neprijatelju".

Portparol lokalnog načelnika policije Hazrat Husein Mašrekival rekao je da su bila najmanje četvorica napadača u dva vozila. Prema njegovim rečima, prvo vozilo je eksplodiralo na kapiji baze, a čuvari su pucali na drugo vozilo, koje je takođe dignuto u vazduh, preneo je AP.

I avganistanske vlasti i portparoli NATO rekli su da napadači nisu uspeli da uđu u bazu. Za sada nema podataka o eventualnim civilnim žrtvama, rekao je Mašrekival.

Ovaj napad upućuje na bezbedonosne izazove uoči povlačenja snaga NATO iz Avganistana 2014.
XS
SM
MD
LG