Dostupni linkovi

Kosovo: Samoopredeljenje prikuplja potpise za izglasavanje nepovjerenja Vladi


Sedište pokreta samoopredeljenje, ilustracija

Opozicioni pokret Samoopredeljenje saopštio je da počinje prikupljanje potpise za zakazivanje sednice o izglasavanju nepoverenja vladi Avdulaha Hotija (Avdullah).

Tokom konferencije za novinare, šef parlamentarne grupe te partije Redžep Seljimi (Rexhep Selimi) pozvao je poslanike Skupštine Kosova da podrže tu inicijativu.

Potpredsednica Skupštine Kosova iz redova pokreta Samoopredeljenje Arberie Nagavci kazala je da je aktuelna vlada “neustavna i nezakonita” i da ne upravlja dobro pandemijom.

Pored toga, dodala je ona, vladi nedostaje i plan za ekonomsku obnovu, dodajući da aktuelni sastav vlade vodi Kosovo u „humanitarnu katastrofu“.

Za održavanje sednice za izglasavanje nepoverenja vladi potrebno je 40 potpisa, a pokret Samoopredeljenje broji 31 poslanika.

Iz Samoopredeljenja su rekli da aktuelna vlada više nema ni većinu u Skupštini.

Za poslanikom iz aškalijske zajednice, Etemom Atifijem, izdat je nalog za hapšenje a zbog presude o prevarama sa subvencijama.

Vlada Avdulaha Hotija je inače izabrana 3. juna, sa 61 glasom, onoliko koliko je potrebno za izbor vlade. Skupština broji 120 poslanika. Do izbora Hotijeve vlade došlo je nakon što je izglasano nepoverenje vladi Aljbina Kurtija.

Još nije poznato da li će druga opoziciona stranka, Demokratska partija Kosova podržati inicijativu pokreta Samoopredeljenje.

XS
SM
MD
LG