Dostupni linkovi

Samo za hrabre - Skok u kazan


Oduševljenje publike u Konjiicu uvijek izazovu ekstremni skokovi u Neretvu, koji su i u subotu uveče okupili 15 hrabrih takmičara iz Bosne i Hercegovine i Srbije. Naziv ove sportske manifestacije je "Skok u kazan", jer se skače sa stijene sa visine od 17 metara u vodu, koja predstavlja prirodno udubljenje u stijenama, dimenzija 2x2x2 metra, a i najmanja greška skakača je fatalna po život.

Najbolji su bili Mostarac Haris Džemat i Sarajlija Dino Bajrić koji su podijelili prvo mjesto, dok je trećeplasirani Konjičanin Danko Dangubić.

"Skok u kazan" već 17. put organizirali su Triatlon asocijacija BiH u saradnji sa Eko asocijacijom "Gorsko oko".

Dino Bajrić i Haris Džemat
Dino Bajrić i Haris Džemat

"Za mene ovo mnogo znači, jer volim adrenalin. U Konjicu sam pobijedio sedam puta, a ovo je moja osma pobjeda i sretan sam", kazao je za RSE Džemat.

Bajrić je istakao da je veličanstveno skakati sa stijene.

"Kada poletiš jednostavno se spojiš sa prirodom. Osjećaj je fenomenalan", rekao je Bajrić.

Danko Dangubić, trećeplasirani takmičar, je naglasio da uvijek ima tremu pred domaćom publikom.

"Konjic je moj grad, a ovi skokovi mi znače najviše", naveo je Danko, koji ističe da rijeka Neretva za njega "život, a ovi skokovi su dio tog života".

Vedad Bašić
Vedad Bašić

Takmičar Vedad Bašić, iako nije pobijedio izazvao je najveće divljenje publike, jer je skočio sa hutbe (visina od 24 metra) - sa stijene u kazan.

"Došao sam u Konjic da skočim sa hutbe i uspio sam", pojašnjava Vedad.

Takmičari iz Srbije, Aleksandar Simanić i Danilo Marković, rado dolaze na ovo takmičenje u Konjicu.

"Za mene je ovo takmičenje nešto posebno. Reka Neretva je predivna, a volim ekstremne skokove, što za mene predstavlja priliku da pokažem svoje sposobnosti i umeće", kazao nam je Simanić, koji je osvojio četvrto mjesto.

Već nekoliko godina dolazi u Konjic, a posebno je pohvalio publiku, koja je bodrila sve hrabre skakače.

Salko Hebib
Salko Hebib

Ovo takmičenje u Konjicu otvorio je 65-ogodišnji Konjičanin Salko Hebib koji od djetinjstva skače u kazan.

"Otkako sam se rodio, znam za ovo mjesto, koje je dio svih stanovnika ovog grada. Iako je opasno skakati sa stijene u kazan, uvijek sam to volio, a ovim skokom pokazao sam mlađim generacijama da još u meni ima želje i hrabrosti da to učinim", zaključuje Hebib.

  • Slika 16x9

    Mirsada Ćosić

    (Konjic, 1970) Diplomirala na Fakultetu političkih nauka, Odsjek za žurnalistiku. Za Radio Slobodna Evropa počela raditi 2000. godine. Nakon nekoliko mjeseci angažovana i za TV Liberty. U radijskom iskustvu najveći značaj ima upravo saradnja sa RSE.

XS
SM
MD
LG